Ga naar Content

Steven Berghuis is pas de vierde Feyenoorder die voor Ajax gaat voetballen

Met de transfer van Steven Berghuis naar Ajax is hij de vierde speler die direct overkomt van aartsrivaal Feyenoord. Henk Groot, Jan Everse en Arnold Scholten gingen hem voor. Andersom gebeurde het een stuk vaker.

Met Feyenoord won Berghuis één keer van Ajax - Foto: Pro Shots / Stanley Gontha

Groot was de eerste die van Feyenoord naar Ajax ging. Dat deed hij in 1965. Opvallend is dat de spits twee jaar eerder de omgekeerde weg aflegde. Ook Everse (1977) en Scholten (1995) verruilden Rotterdam voor Amsterdam. Voor Scholten geldt hetzelfde als voor Groot; hij vertrok eerst van Ajax naar Feyenoord.

Berghuis is de duurste speler die een transfer maakt tussen Ajax en Feyenoord. Hij kost de Amsterdammers zo'n 5,5 miljoen euro. Vijftien jaar geleden betaalde Feyenoord 2,5 miljoen euro om Angelos Charisteas weg te halen bij Ajax.

Cruijff naar Feyenoord

De meeste beruchte transfer tussen beide clubs is die van Johan Cruijff. De eeuwige nummer 14 kwam in 1983 niet meer genoeg aan spelen toe bij Ajax en de club wilde doorschakelen naar opkomende talenten. Na 275 wedstrijden als Ajacied, waarin hij maar liefst 266 keer scoorde, vertrok Cruijff naar Feyenoord. Met de Rotterdammers werd hij kampioen, waarna Nederlands beste voetballer ooit zijn spelerscarrière beëindigde.

Tot slot maakte doelman Kenneth Vermeer zeven jaar geleden de transfer van Ajax naar Feyenoord. In Amsterdam was hij reservekeeper en in Rotterdam kon de geboren Amsterdammer iedere wedstrijd spelen. "Er gaan verschillende gedachtes door je heen, maar uiteindelijk moet je voor jezelf kiezen en voor je carrière gaan. Je kan op dat punt niet gaan denken wat de supporters ervan zullen vinden", zei Vermeer daarover tegen Voetbalzone.

Overige spelers die van Ajax naar Feyenoord gingen:

  • Eddy Pieters Graafland (1958)
  • Theo van Duivenbode (1969)
  • René Notten (1977)
  • John van Loen (1993)
  • Ronald Graafland (2011)

💬 Wil je niets missen van NH Sport?

  • Like onze Facebookpagina of volg ons op Twitter
  • Luister elke vrijdag tussen 19.00 uur en 22.00 uur en zondag tussen 18.00 uur en 19.00 uur naar de sportuitzending op NH Radio
  • Op tv is NH Sport iedere maandag om 17.10 uur te zien en talkshow De Aftrap iedere vrijdag om 17.10 uur en daarna elk uur in de herhaling 
Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]