Ga naar Content

Grote feesten Pride afgeblazen, Pride Walk gaat wel door

De grootse viering van het 25-jarige jubileum van de Pride in Amsterdam wordt een jaar uitgesteld. Door het coronavirus kan het merendeel van de straat- en pleinfeesten, net als de botenparade, dit jaar niet doorgaan. Wel vinden er kleine activiteiten plaats en wordt op zaterdag 7 augustus de Pride Walk gehouden. Ook het straatfeest in de Reguliersdwarsstraat gaat vooralsnog door.

Foto: Gemeente Amsterdam

Grote feesten zoals de closing party op de Dam, op het Beursplein, het Amstelveld, de Zeedijk en bij de Stopera zullen dit jaar niet doorgaan. Ondanks de grote inzet van ondernemers en de gemeente is het niet gelukt om de Pride groots en feestelijk te organiseren zoals ze hadden gehoopt. "Het grote feest zit er dit jaar met alle beperkingen en ontwikkelingen gewoon niet in en dat hebben we te accepteren", aldus Lucien Spee, directeur Pride Amsterdam.

Kleinschalig

De organisatie heeft besloten om zich dit jaar te focussen op kleinschalige activiteiten, zoals een openluchttentoonstelling in het Vondelpark, PrideTV vanuit The Student Hotel en de Pride Walk. "Vooral de Pride Walk is belangrijk om de zichtbaarheid en strijd te onderstrepen. Daarom hopen we dat iedereen op zaterdag 7 augustus aansluit om van de RAI naar de Dam te gaan lopen en een statement te maken voor vrijheid en gelijkheid", zegt Spee.

Verder wordt een speciale jubileummunt geslagen en vinden er verschillende voorstellingen plaats zoals de Rocky Horror Show in ITA, Barrie Stevens treedt op in het Badhuistheater en in The Grand is een show met Dolly Bellefleur. Naast het culturele programma zijn er lezingen, filmvoorstellingen, exposities en themabijeenkomsten. Ook is er van alles te doen op het gebied van sport.

Reguliers

Feesten in clubs en cafés kunnen, afhankelijk van de landelijke maatregelen, doorgaan. Ondernemers in de Reguliersdwarsstraat kregen deze week groen licht van de gemeente om op 6 en 7 augustus een straatfeest te organiseren. De officiële vergunning moet nog wel worden verleend.

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Amsterdam?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]