Start van hoofdcontent

Gooi

NL
V

Hilversum: zorgen over toename vervoer gevaarlijke stoffen onterecht

1 juli 2021, 17.58 uur · Aangepast 2 juli 2021, 07.31 uur · Door Sjoerd Stoop

De zorgen van Hilversumse politieke partijen over de door hen gemerkte toename van vervoer van gevaarlijke stoffen over het spoor, zijn onterecht. Dat stellen burgemeester en wethouders van Hilversum. Er rijden niet meer van zulke 'giftreinen' en dat vervoer gaat bovenal volgens alle protocollen. 

Adobe Stock

Hart voor Hilversum - de grootste Hilversumse raadspartij - en de PvdA trokken begin vorige maand aan de bel over het vervoer van gevaarlijke stoffen over het spoor. Ze hadden het vermoeden dat er steeds meer van zulke treinen over het Hilversumse spoor rijden. Hoewel ze meteen al aangaven geen exacte cijfers te hebben, stelden ze dat het volgens hen zeker ging om tien transporten per dag. 

Daarnaast waren er zorgen over de veiligheid van zulke transporten. "De route door Hilversum voert door woonwijken, op soms luttele meters van de bebouwing, gaat dwars door het centrum en passeert drie stations met intensief halterend personenvervoer plus enkele spoorwegovergangen. Er is bovendien reden om te twijfelen aan de staat van onderhoud en veiligheid van goederentreinen", aldus de partijen.

Geen toename

Van een toename van het aantal 'giftreinen' op het Hilversumse spoor is volgens burgemeester en wethouders geen sprake. Sterker nog: het aantal van zulke treinen neemt de laatste jaren juist af. 

Vier jaar geleden reden er nog 5.068 treinen met gevaarlijke stoffen door Hilversum, wat neerkomt op zo'n 14 van zulke treinen per dag. Het afgelopen jaar waren dat er nog 'slechts' 1.589 van zulke treinen, wat neerkomt op ongeveer vier treinen per dag.

Vooral het aantal treinen met brandbare gassen en zeer brandbare vloeistoffen zijn afgenomen, zo blijkt. Chloortreinen rijden de laatste jaren helemaal niet meer door Hilversum. Er reden het afgelopen jaar zes treinen met zeer giftige vloeistoffen door Hilversum, dat waren er vier jaar geleden nog 48.

Veiligheid

Zorgen over de veiligheid van het vervoer van gevaarlijke stoffen over het spoor hebben burgemeester en wethouders niet. Ze wijzen erop dat de treinen met maximaal 40 kilometer per uur door Hilversum rijden. 

Daarnaast wijst men erop dat er elk kwartaal wordt gekeken naar de veiligheid van de transporten en de risico's. "Gelet op de landelijke richtlijnen en maatregelen voor vervoer van gevaarlijke stoffen op het spoor en de daling van het aantal ketelwagenequivalenten in Hilversum zien wij geen aanleiding om verdere actie te ondernemen", aldus burgemeester en wethouders.

Hilversum stelt daarnaast dat er lokaal voorschriften gelden voor bouw rondom spoorlijnen, juist om ongelukken te voorkomen. Woningen, scholen en kantoren moeten op veilige afstand staan. Daarnaast heeft het spoor systemen om ongelukken te voorkomen met treinen, waaronder dus goederentreinen met gevaarlijke stoffen. Dat systeem zorgt ervoor dat treinen niet door rood kunnen rijden en daarmee dus voorkomen wordt dat treinen op elkaar kunnen botsen. Mocht er in Hilversum zich toch een calamiteit voordoen dan is er volgens burgemeester en wethouders genoeg capaciteit om dat te bestrijden. 

Meer nieuws uit 't Gooi?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit 't Gooi. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Gooi

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected] 

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]