Start van hoofdcontent

OPMEER

nl

Woede over grootschalige bomenkap A.C. de Graafweg: "Dit is niet de afspraak"

30 juni 2021, 18.33 uur · Aangepast 30 juni 2021, 19.56 uur · Door Jacqueline van Kampen

De dorpsraad Spanbroek en Opmeer (DSO) wil weer in gesprek met de gemeente over de kap van 586 bomen aan de A.C. de Graafweg, die langs Opmeer en Spanbroek loopt. Provincie Noord-Holland wil de bomen kappen vanwege de herinrichting van de weg. 

A.C. de Graafweg Opmeer - Foto: Google Streetview

Gisteravond werd een informatieavond gehouden voor bewoners in dorpshuis De Vang in Benningbroek over de herinrichting van deze weg. Volgens Kees Jan Stapel, voorzitter van de dorpsraad, ging het er nogal heftig aan toe. “Zoveel bomen, dat kwam wel even binnen. De bewoners hebben het idee dat ze gepiepeld worden. Dit is niet de afspraak.”

'Dat zien we later wel'

Volgens Stapel was er eerder met de gemeente besproken dat de snelheid in de bebouwde kom naar 60 kilometer per uur zou gaan en er meer bomen bespaard zouden blijven. “Eerdere afspraken daarover zijn gemaakt met wethouder Beemster, maar hij is geen wethouder meer. Maar nu wordt er over de aangepaste snelheid gezegd ‘dat zien we later wel’. We willen weten waar we aan toe zijn.”

Bomenkap nodig

Provincie Noord-Holland vindt dat de bomenkap nodig is om ruimte te maken voor de herinrichting van de A.C. de Graafweg. Zo wordt de groenstrook tussen de weg en het fietspad verbreed met twee meter en het fietspad zelf wordt ook breder. Ook moeten de kabels en leidingen worden verlegd, omdat de bomen dan niet goed wortelen of de kabels en leidingen kunnen beschadigen. Sommige bomen moeten weg omdat ze te dicht op de weg staan. En, er is ruimte naast de weg nodig om de werkzaamheden voor de herinrichting uit te voeren.

"De provincie kapt liever geen bomen, maar door alle benodigde ruimte is het noodzakelijk. Door het aanbrengen van extra ruimte tussen de weg en het fietspad en het kappen van de bomen die nu te dicht naast de weg staan, maken we de verkeerssituatie voor zowel automobilisten als fietsers veiliger”, laat Daniël Eggermont, projectleider bij Provincie Noord-Holland, via zijn woordvoerder weten.

Geluidsoverlast

De dorpsraad is het eens dat de weg veiliger moet worden maar maakt zich zorgen over de gang van zaken. “We denken aan al het groen dat wordt weggehaald. Voordat het allemaal weer groen is… dat gaat even duren”, zegt Stapel. “En dan heb je nog het geluidsoverlast. Er zijn geluidsmetingen gedaan, maar niet bij de locaties waar het beloofd is. We hebben eigen metingen gedaan in de tuin. Het geluidsniveau kwam boven de 70 decibel. We willen hun metingen wel eens zien.”

Eggermont: “We onderkennen dat de weg geluidsoverlast voor omwonenden geeft. Desondanks valt het aantal decibel binnen de landelijke normen. Bovenop de landelijke normen heeft de provincie ook een actieplan Geluid waardoor een aantal woningen langs de weg in aanmerking komen voor gevelmaatregelen zoals geluidwerend glas.”

Gesprek met wethouder

Stapel heeft nu een gesprek aangevraagd met de wethouder Robert Tesselaar om deze gang van zaken te bespreken. “Dit is een strijd die je moet aangaan. Anders is het straks allemaal gepiept en is het te laat.”

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit West-Friesland. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via [email protected] of app ons via 06-23405405
✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]