Ga naar Content

De Peiling: Maximumsnelheid van 30 km/u binnen de bebouwde kom

Amsterdam wil de eerste stad van Nederland worden met een maximumsnelheid van 30 km/u in de hele bebouwde kom. Dan wordt met ingang van 2023 30 km/u de norm en 50 km/u de uitzondering. Zou jij dit ook graag zien in jouw woonplaats? Denk je dat dit de verkeersveiligheid zal verbeteren? Dat is wat we vandaag in De Peiling van jou willen weten.

Yelles - Own work. Licensed under CC BY-SA 3.0 via Wikimedia Commons / Bewerking: NH Nieuws - Foto:

Verkeerswethouder van Amsterdam Egbert de Vries legde vorige week het 30 kilometerbeleid voor aan betrokken partijen zoals MKB, brandweer, politie, ambulancedienst, ov-bedrijven GVB en Connexxion, en taxibedrijven zoals Uber meldt Trouw. Tot nu toe reageert iedereen enthousiast, de wethouder moet het plan nog voorleggen aan de gemeenteraad.

Fietsers

Veiligheid en beperking van geluidsoverlast zijn de belangrijkste redenen om de maximum snelheid aan te passen. Het aantal verkeersslachtoffers blijft landelijk toenemen en in Amsterdam vallen onder de fietsers de meeste slachtoffers.

Nieuwe Normaal

De Tweede Kamer vroeg de regering vorig jaar 30 km/u in de bebouwde kom tot het nieuwe normaal te maken. Verkeersministers en andere deskundigen en vertegenwoordigers uit 140 landen hebben in Zweden onlangs de Stockholm Declaration ondertekend. Daarmee tekenden zij voor de invoering van een snelheidslimiet van 30 kilometer per uur in bebouwde gebieden.

Alternatieven

Amsterdammers voor Autoluw Nu!, een organisatie van zo’n veertig bewonersorganisaties, reageert enthousiast op het plan, aldus woordvoerder Reinder Rustema. Volgens Rustema zal de stad wel met alternatieven moeten komen, zoals een Park & Ride in de regio met snelle ov-verbindingen. "En voorkom doorgaand autoverkeer en rondjes rijden van toeristen en lege taxi’s door toegang tot het centrum te beperken tot bestemmingsverkeer.”

Op NH Radio hoor je De Peiling tussen 16:00 en 17:00 uur tijdens Spitstijd.
Bel of Whatsapp 088-8505152 als je mee wilt praten. Online reageren doe je op de Facebookpagina van NH Nieuws. Geen Facebook maar wel een mening? Mail dan naar [email protected].

Lees ook