Ga naar Content

Paniek over eerste stapavond: krijgt iedereen de testuitslag op tijd?

Het zal je maar gebeuren: mag je na ruim een jaar eíndelijk weer uit, is je testuitslag vertraagd. Volgens Stichting Open Nederland, de organisatie achter Testen voor Toegang, is er een storing door een hackpoging. Onder uitgaansliefhebbers in de regio (en daarbuiten) is er paniek: komen ze vanavond wel hun favoriete kroeg of club binnen? 

Chicago Social Club - Foto:

Onder andere NH Nieuws-verslaggever Maaike Polder kan erover meepraten. Zij en haar zusje zijn gisteren rond twaalf uur 's middags getest, zodat ze vanavond in Alkmaar op stap kunnen. Omdat het om een sneltest gaat, is de uitslag binnen een kwartier bekend. Maar Maaike - en vele anderen met haar - hebben de uitslag na 21 uur wachten nog niet.

Haar zusje heeft wel een (negatief) resultaat binnengekregen. "Het is nog maar de vraag of we samen onze langverwachte shotjes aan de bar kunnen nemen vanavond", reageert Maaike. Het is vooral een 'vervelend gevoel', nu ze niet weet of haar eerste stapavond in ruim een jaar doorgaat of niet.

Hoe werkt Testen voor Toegang

Ze was gisteren namens NH Nieuws ook aanwezig bij een testlocatie in Alkmaar, aan de Edisonweg. In Amsterdam liepen de wachttijden hoog op, maar in Alkmaar konden jongeren in ieder geval 's ochtends zo doorlopen.  Alleen de uitslag, die laat dus op zich wachten.

Maaike: "Sowieso ik en minimaal één ander meisje hebben nog geen uitslag. Wel een sms dat de uitslag er is, maar geen mail waar de uitslag daadwerkelijk in staat." Hoe Testen voor Toegang werkt, lees je onder de video. 

Geteste jongeren hebben grootse weekendplannen - NH Nieuws

Om een aantal kroegen of nachtclubs binnen te komen, moet je dus een sneltest laten doen bij Testen voor Toegang. Je maakt online een afspraak in een tijdslot en kiest een locatie in de buurt.

Normaliter zou de uitslag er binnen een uur ongeveer wel moeten zijn. Dit wordt ook gezegd als je bij de balie staat. Je krijgt dan vervolgens een sms dat je uitslag er is, dan een mail en dan moet je een app downloaden. In die app vul je een code in, waarna je testresultaat tevoorschijn komt en je een QR-code krijgt die je bij de ingang van de kroeg laat zien. 

Wel een sms, geen e-mail - Foto: Maaike Polder / NH Nieuws

Op sociale media blijkt inderdaad dat veel meer mensen in hetzelfde schuitje zitten en niet alleen in de regio Amsterdam, waar de storing dus zorgde voor ellenlange wachtrijen. Ook voor mensen die bijvoorbeeld naar de TT Assen zouden gaan, begint de dag slecht.

Zo schrijft iemand dat hij binnenkort al weg moet, gistermiddag is getest, maar nog steeds geen uitslag heeft. Een ander vraagt zich af of de kaartjes die ze hebben gekocht, te declareren zijn bij Testen voor Toegang.

"Hele club vrienden zou naar Paradiso, blijkt door de storing de QR-code niet gemaakt te kunnen worden"

Teleurgestelde stapgast

Ook in Paradiso waren er problemen: daar opende Reinier Zonneveld gisteren het splinternieuwe uitgaansseizoen, met een set van wel zes uur lang. Om 23.59 uur gingen de deuren open, waarna er tot 06.00 uur gefeest kon worden.

Een aantal mensen die daarheen gingen, zagen hun stapnacht in het water vallen: "Hele club vrienden zou naar Paradiso, blijkt door de storing de QR-code niet gemaakt te kunnen worden", valt te lezen.

Stichting Open Nederland

Inmiddels heeft Stichting Open Nederland tegenover mediapartner NOS bevestigd dat Testen voor Toegang weer werkt. "Iedereen kan weer boeken en testen, we zijn klaar voor vanavond", zegt voorman Tom Middendorp. Ook de testen van gisteren zijn inmiddels verwerkt, er is tot diep in de nacht doorgewerkt.

Download de app

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.