Ga naar Content

Net aangepast riool stelt buurt niet gerust na overstroming

Rob Aland uit Wijdewormer trekt al jaren aan de bel bij de gemeente als het riool overstroomt, maar volgens hem doet de gemeente er niets aan. Volgens de gemeente wordt er juist wel veel aan het riool gedaan. Maar dat gaat er bij Aland niet in: "Het is toch raar dat je een uur niet naar de wc kan als het regent", zegt hij. 

Wijdewormer is de overstromingen zat - NH Nieuws

Bewoners rond de Tjadenweg houden hun hart vast als het regent. Ze laten weten dat ze vaak ondergelopen kelders hebben of dat garages en straten blank staan.

Volgens hen komt het doordat de riolering de afvoer niet aankan. Dat er net een nieuwe wijk is gebouwd die op het riool is aangesloten, zou ook niet helpen. Na de hoosbui van gisteravond kwam het riool naar boven in de straat en stonden kruipruimtes blank. De maat is vol vinden de buurtbewoners en ze en hopen dat de gemeente snel ingrijp en het riool en de afvoer op orde brengt.

Wolkbreuk

De gemeente laat echter weten dat ze het afgelopen jaar juist flink gesleuteld hebben aan het riool. "In december 2020 is de pomp aangepast en nog deze maand is de vergroting bij Neck Zuid gereed gekomen. Hiermee is die opvangcapaciteit verbeterd, maar dan nog is er een maximum van afvoer welke samenhangt met dat wat het Hoogheemraadschap kan verwerken. De wolkbreuk van gisteren heeft de capaciteit overschreden en we moeten constateren dat tegen dit natuurgeweld geen riooloplossing is bestand", aldus de gemeente.

Dat stelt de bewoners niet gerust. Ze hebben er geen vertrouwen in dat ze de aankomende week droge voeten houden. Rob is alvast begonnen met zijn muziekinstrumenten naar zolder te verhuizen. "Ze voorspellen nog veel meer buien en ik vraag me af wat er gaat gebeuren."

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Zaanstreek-Waterland?

Taalfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]