Ga naar Content

Crisisoverleg bij hoogheemraadschap: "Tegen zoveel water is niets opgewassen"

Het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier heeft vanmiddag crisisoverleg gevoerd en acht noodpompen aangezet. Ook de gemalen draaien op volle kracht. Bij het noodweer van gisteren is er zóveel water gevallen, dat er 'problemen zijn om het water weg te krijgen'. 

Foto ter illustratie - Foto: Onyinye Photo

Gisteren was er sprake van flinke regenval. In onder meer Alkmaar liepen de straten onder, de riolen over en werd er spontaan gezwommen onder een brug

"We hebben nogal wat drukte om het water allemaal weg te krijgen", laat woordvoerder Marko Cortel weten. "Er is zo'n enorme klap gevallen, met name in een lijn langs de kust." Volgens de woordvoerder waren de problemen níet te voorkomen. "Of wij iets verkeerd hebben ingeschat ga ik nu niet op in, maar tegen zo'n plotselinge omslag is niets opgewassen."

Waar valt de regen? 

Hij verwijst naar de droogte van de afgelopen tijd. "In het hele gebied is in de afgelopen periode amper regen gevallen." Om ervoor te zorgen dat bijvoorbeeld boeren nog steeds de sloten kunnen gebruiken voor hun gewassen, haalt het Hoogheemraadschap water uit onder andere het Markermeer. "Want het is onze taak om te zorgen dat er genoeg water in de sloot staat. Maar ja, toen kwam die bui."

"Je weet dat er regen komt, maar niet hoeveel er komt", legt Cortel uit. "Dat wordt pas een paar uur van te voren duidelijk, dat het best erg kan worden. En dan is de grote vraag: waar valt het." Cortel woont zelf op zo'n 60 kilometer afstand van Alkmaar en had 'maar 10 millimeter regen in de tuin'. "Terwijl ze rondom Egmond bijna het tienvoudige van dat hebben gehad. Dat is het lastige: je weet nóóit precies waar de bui gaat vallen en het kan lokaal enorm veel verschillen."

Lees hier meer over de wateroverlast

"We zijn gewoon van het ene naar het andere uiterste gegaan", vervolgt hij. "In een langdurige periode zonder regen probeer je water vast te houden en dan ineens valt er in een uur tijd net zoveel regen als normaal gesproken in een maand. Dat is een hele plotselinge omslag en daar is niets tegenop gewassen."

Download de app

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.