Ga naar Content

Hilversums college zette raad 'onnodig voor het blok' met plan bouw 10.000 woningen

Het Hilversumse college heeft de gemeenteraad anderhalf jaar geleden 'onnodig voor het blok gezet' toen de gemeente werd aangemeld als 'sleutelgebied' van de Metropoolregio Amsterdam. Dat oordeelt de lokale rekenkamer. Met het plan zouden er tot 2040 liefst 10.000 woningen gebouwd worden rondom het station. Het plan mislukte, omdat er vanaf het begin geen draagvlak voor bleek. 

Foto: NH Nieuws

Er was anderhalf jaar geleden veel te doen om het Hilversumse plan. Hilversum stapte zelf met het woningbouwplan naar de Metropoolregio Amsterdam. Het plan was om te onderzoeken of er tot aan 2040 tussen de 6.000 tot 10.000 woningen gebouwd konden gaan worden, rondom het station, het Arenapark en het Mediapark. De gemeente zou daar geld en hulp voor krijgen van de Metropoolregio Amsterdam en het Rijk, zo was de gedachte. 

Voldongen feit

Het aanmelden van Hilversum als zogeheten 'sleutelgebied' gebeurde voordat de gemeenteraad er vanaf wist. De gemeenteraad werd pas bijgepraat toen de aanmelding al gedaan was en werd daarmee voor een voldongen feit gesteld, zo oordeelt de rekenkamer. Burgemeester en wethouders verdedigden dat besluit door te stellen dat het 'onder grote tijdsdruk' werd besloten. Dat accepteerde de raad destijds in eerste instantie, vooral omdat het er zogezegd niets meer tegen kon doen. 

Lees ook

De grote bezwaren barstten pas los toen duidelijk werd wat de plannen precies voor gevolgen hadden en toen de bouw van de 10.000 woningen aan het licht kwam. De felle discussie zorgde ervoor dat Hilversum de aanmelding weer moest terugtrekken

Voor het blok gezet

Waar burgemeester en wethouder destijds stelden dat het besluit wel snel genomen moest worden en de raad daardoor werd gepasseerd, haalt de rekenkamer dat argument onderuit. "Het blijkt dat er al langere tijd binnen de Metropoolregio Amsterdam over de ontwikkeling van sleutelgebieden werd gesproken", zo schrijft de rekenkamer. De aanmelding van Hilversum kwam dus allesbehalve uit de lucht vallen, is het oordeel. De gemeenteraad werd daardoor onnodig voor het blok gezet. 

De rekenkamer oordeelt verder dat het hele proces de al bestaande plannen - die op dat moment samen met bewoners voor het gebied werden gemaakt - verstoord heeft, met veel weerstand van bewoners tot gevolg. 

Aanbevelingen

Om er voor te zorgen dat Hilversum dezelfde fouten niet nog eens maakt, doet de rekenkamer ook een aantal aanbevelingen over de zogeheten 'verstedelijkingsstrategie' en bijbehorende woningbouwplannen. De rekenkamer stelt dat burgemeester en wethouders beter moeten anticiperen op wat de Metropoolregio Amsterdam te bieden heeft en de regio meer bij de plannen moet betrekken.

De plannen rondom het station hebben ondertussen heel anders vorm gekregen. Hilversum kijkt nu naar de bouw van zo'n 625 huizen rond het station. Daar heeft de gemeente ondertussen een miljoenensubsidie voor gekregen. 

Lees ook

Meer nieuws uit 't Gooi?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit 't Gooi. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Gooi

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected] 

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]