Ga naar Content

Doorstroming en meer sociale huur: zo wil Hilversum woningmarkt toegankelijk houden

De gemeente Hilversum hoopt de lokale woningmarkt de komende jaren toegankelijk te houden. De gemeente wil dat bewerkstelligen door onder andere te werken aan meer sociale huurwoningen, maar ook doorstroming op de woningmarkt te bevorderen. Dat blijkt uit de zogeheten woonvisie, het woonbeleid voor de komende jaren. 

Foto: Google Streetview

Hilversum merkt dat de lokale woningmarkt - net als in veel andere gemeenten er omheen - onder flinke druk staat. De vraag naar huizen is erg groot, maar het aanbod is beperkt. Dat geldt voor (sociale) huurhuizen, maar ook voor koopwoningen. 

Meer woningaanbod

Hilversum wil er voor zorgen dat mensen met een lager- of middeninkomen aan een huis kunnen blijven komen in het dorp. Daarom moeten er meer woningen komen in beide segmenten. Hilversum heeft bepaald dat de helft van alle nieuwbouw in dat middeldure segment moet zitten. De bestaande woningen binnen dat segment wil de gemeente ook behouden voor mensen met een middeninkomen, onder meer met de zelfbewoningsplicht. 

Lees ook

Het aantal sociale huurwoningen moet de komende jaren gaan groeien. Hilversum zette de afgelopen jaren juist in op het behoud van het huidige aantal sociale huurwoningen. Nu moet het aandeel sociale huurwoningen meegroeien met de hele woningvoorraad. De gemeente streeft ernaar dat ruim een kwart van alle woningen sociale huur blijft. Om dat voor elkaar te krijgen wordt een derde van alle nieuwbouwwoningen gebouwd als sociale huurwoning.

Meer doorstroming

Hilversum wil de komende jaren ook de doorstroming extra stimuleren. Dat moet er kort gezegd voor zorgen dat de juiste woning ook bij de juiste persoon terechtkomt. Door bijvoorbeeld gelijkvloerse appartementen te bouwen voor ouderen, zouden er meer eengezinswoningen voor jonge gezinnen vrij kunnen komen. Die zouden op hun beurt dan weer een starterswoning vrij kunnen maken. 

Meer nieuws uit 't Gooi?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit 't Gooi. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Gooi

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected] 

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]