Start van hoofdcontent

HAARLEM

nl

Groot theaterstuk over Haarlemse heldin Kenau naar Schalkwijk: "Leuk, wat reuring!"

14 juni 2021, 07.30 uur · Door Paul Tromp

In het weekend van 11 en 12 september wordt het Leonardo da Vinciplein in Schalkwijk omgetoverd tot één groot openluchttheater. Het theaterstuk 'KENAU XL' wordt daar namelijk uitgevoerd. De stadsschouwburg wil op deze manier de Haarlemmers, die misschien niet zo vaak naar culturele activiteiten in het centrum gaan, met theater in contact brengen.

De acteurs van theaterstuk 'KENAU XL' - Foto: Melle Meivogel

Edwin van Balken, algemeen directeur van Stadsschouwburg & Philharmonie Haarlem, kijkt eens goed om zich heen op het Leonardo da Vinciplein en probeert zich voor te stellen hoe het er straks in september uit zal komen te zien. "Als de zon doorkomt en dan met allemaal enthousiaste mensen en kinderen hier op het plein, dan moet het zeker goed gaan komen."

Vervolg op succes zomer 2020

De Haarlemse Kenau Simonsdochter Hasselaer streed tijdens de 80-jarige oorlog tegen het Spaanse leger. Haarlem eert haar onder meer met een beeld op het Stationsplein en er zijn bijvoorbeeld ook een park en een straat in de binnenstad naar haar vernoemd.

Het beeld van Kenau en Ripperda op het Stationsplein - Foto: NH Nieuws / Paul Tromp

Vorige zomer pakte de stadsschouwburg ook al uit met een zomerkomedie over Kenau in de open lucht, voor de deur op het Wilsonplein. Dat liep zó goed, dat er komende zomer een vervolg komt. Maar dan nog groter, met meer acteurs en dansers- en danseressen.  Oftewel 'KENAU XL' en het wordt de opening van het nieuwe culturele seizoen.

Schalkwijk

Behalve dat er groter wordt uitgepakt, zal dus ook Schalkwijk dit jaar bij het theaterspektakel betrokken gaan worden. Diet van Putten, die aan het Leonardo da Vinciplein woont, heeft er in ieder geval zin in. Ze zit straks op de eerste rang.

Edwin van Balken en Diet van Putten over het openluchttheater op het Leonardo da Vinciplein in Schalkwijk

Theaterstuk 'KENAU XL' komt naar Schalkwijk - NH Nieuws

Naast de openluchtvoorstelling op het plein worden ook de kinderen van Schalkwijk bij het theater betrokken. "Er wordt hier een zomerkamp georganiseerd om de kinderen kennis te laten maken met de magie van het theater, in diverse spelvormen. Dat doen we in samenwerking met de wereldmuziekschool. Ook de acteurs van 'Kenau XL' gaan de kinderen daarbij helpen, dat wordt heel bijzonder", aldus Van Balken. De kinderen mogen uiteindelijk zelf optredens geven in het winkelcentrum in Schalkwijk.

Koptelefoons

De plannen klinken allemaal mooi en ambitieus, maar er is nog één drempel te overwinnen. De gemeente moet nog een vergunning afgeven voordat het allemaal los kan gaan in Schalkwijk. Over geluidsoverlast hoeven de omwonenden zich in ieder geval niet zoveel zorgen te maken. "Iedereen draagt een koptelefoon, dan hoor je het geluid echt perfect. Elk zinnetje, elk kuchje kan je meemaken", aldus Van Balken. "En ook voor mevrouw Van Putten gaan we een koptelefoon regelen."

Geen 'silent disco', maar 'silent theatre' dus in Haarlem en dat bij een theaterstuk over een harde oorlog tussen Haarlemmers en Spanjaarden. De buitenvoorstellingen op het Wilsonplein beginnen vanaf 26 augustus. 

Edwin van Balken op het Leonardo da Vinciplein in Schalkwijk - Foto: NH Nieuws / Paul Tromp

Dit is een bericht van de gemeenschappelijke nieuwsredactie

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]