Ga naar Content

Joodse gemeenschap start postercampagne tegen antisemitisme

In Haarlem en Amsterdam zijn vanaf vandaag posters tegen groeiend antisemitisme te zien in bushokjes en op digitale borden. De Joodse gemeenschap in die steden signaleert namelijk een toenemend aantal antisemitische indicenten. Joden moeten 'vrij en veilig willen en kunnen rondlopen in Nederland', is de boodschap van de posters.

Foto: Joodse Gemeenschap Amsterdam

Het viel de bedenkers van de campagne op dat het aantal gemelde incidenten opliep toen het conflict tussen Israël en Gaza oplaaide. Het Centrum Informatie en Documentatie Israël registreerde in de maand mei in een week vijftien procent van het aantal gemelde incidenten, dat normaal in een jaar binnenkomt. Joden zouden uit angst hun keppeltje afzetten in de trein of in openbare ruimtes, bang om onheus bejegend te worden.

Tikkie

"We zien intimidatie van Joden op straat en op en rond (basis)scholen; antisemitisme in de persoonlijke omgeving; dreigementen en antisemitische uitingen via social media en tijdens demonstraties", valt te lezen op de website van de Joodse Gemeente Amsterdam. Zij zijn een van de initiatiefnemers.

Iedereen die de campagne een warm hart toedraagt, kon het financieel steunen met onder andere het betalen van een 'tikkie'. De posters werden belangeloos ontworpen door een reclamebureau.

Lees ook

Dit is een bericht van de gemeenschappelijke nieuwsredactie