Ga naar Content

Roemeense David (26) blijft Irina eeuwig dankbaar voor kans om hier te werken

Het is van alle tijden: mensen die de grens over trekken op zoek naar een beter leven. Kwamen arbeidsmigranten vroeger vaak uit Duitsland - en sinds de jaren 60 en 70 vooral uit Italië, Spanje, Turkije en Marokko - nu zien we steeds vaker mensen uit voormalige Oostbloklanden als Polen, Bulgarije, Roemenië en Hongarije. Wie zijn deze mensen en waarom hebben ze hun land verlaten? Een vierluik, vandaag deel 2: David.

Foto: NH Nieuws / Carina Gutker

Als het aan David had gelegen, dan was hij na zijn schooltijd verder gaan studeren. Maar het geld was er simpelweg niet voor. Zijn gezin was arm en kon amper rondkomen. Hij had soms niet eens schoenen om aan te doen naar school. "Ik deed ook wel eens laarzen aan."

David komt uit Roemenië en werkt nu sinds vijf jaar in Nederland. Tot zijn veertiende mocht hij in zijn geboorteland naar school, dat was gratis. Hij kon de eerste vier leerjaren in zijn eigen dorp (Bârlad) volgen, voor de andere vier moest hij naar een dorp een paar kilometer verderop. Daarna moest er worden gewerkt, zodat hij financieel kon bijdragen aan het gezin. Hij begon met werken op het land en oogstte onder meer aardappelen, kersen en druiven.

Lassen

Door zijn opa kreeg hij op zijn zeventiende een baantje op een scheepswerf in de honderden kilometers zuidelijker gelegen stad Constanța. Voor 6 leu (ongeveer 1 euro) per uur sleep hij onderdelen, en niet zonder gevaar. Maar David wilde meer en in de pauzes vroeg hij aan een oudere vrouw, die er al tientallen jaren werkte, of zij hem wilde leren lassen. Dankzij Irina Brasovanu leerde hij een vaardigheid erbij én daardoor werd zijn salaris bijna verviervoudigd.

Tekst gaat verder onder het gele blok.

Bio

De 26-jarige David Moldoveanu komt uit een arme familie. Hij is de oudste van vier kinderen en groeide op in Bârlad, een stad in het oosten van Roemenië. Zijn ouders moeten leven van een klein pensioen en dat komt door een drama dat in zijn vaders jeugd heeft afgespeeld. "Mijn opa werkte op het land", vertelt David. "Zijn oudere broer ging mee om te helpen en de jongere kinderen bleven thuis. Het was toen normaal dat de deur op slot ging." Door een ongeluk ontstond er brand in huis. Zijn vader (toen vier) probeerde zijn tweejarige zusje te redden, maar tevergeefs. Zij kwam om het leven, zelf moest hij voortaan zijn hand missen.

"De kinderbescherming nam de kinderen over", zegt David. "Mijn vader heeft overigens wel geleerd om alles met zijn linkerhand te kunnen, zo kan hij er bijvoorbeeld ook hout mee hakken." Om zijn ouders te ondersteunen, maken David en zijn twee, ook in Nederland werkende, broers Ionatan (22) en Tiberiu (19) regelmatig geld over naar hun ouders.

In de Hollandse broeikassen ontmoette hij vorig jaar zijn 21-jarige, eveneens Roemeense, vriendin Oprea Raluca. "Zij was bescheiden, dat sprak me wel aan." Samen met een collega wonen ze in een appartement. Oprea is gestopt met het werk in de kassen en doet nu schoonmaakwerk in een restaurant. David werkt nu een half jaar in een fabriek in 't Zand.

Irina hielp David op meer vlakken dan alleen het lassen. Ze financierde namelijk aanvankelijk de studie van haar dochter in Boekarest, maar het meisje nam dat niet heel serieus. Ze gooide er met de pet naar en rookte wiet. De vrouw zag daarentegen ook David, die volgens haar serieus en netjes was en graag wilde leren, maar niet de kans had meer van zijn leven te maken.

"Zij stelde voor om naar het buitenland te gaan", vertelt David. "En om mij te helpen, gaf zij me geld voor het vervoer naar Nederland. Met een groepje van tien kwamen wij hier aan." David is haar heel dankbaar, en noemt haar ook wel zijn 'tweede moeder'. "Toen ik terug was in Roemenië ben ik met bloemen naar haar toegegaan om haar te bedanken voor deze kans."

Vriendin

Zijn eerste baan was in 2016 bij een fabrikant van kluizen in Doetinchem. "Daarna probeerde ik iets anders te vinden." Hij kwam terecht bij een kassencomplex op Agriport in Middenmeer. Daar teelde hij niet alleen paprika's; hij leerde er ook zijn huidige vriendin Oprea kennen. "Ik nam haar in het begin in de maling", vertelt David. "Ze zei bijvoorbeeld dat ze niet met één jongen op een kamer wilde wonen. Toen zei ik dat dat ook niet hoefde, alleen maar met mij." Hij lacht. "En ook maakte ik haar wijs dat ze om 4.00 uur 's ochtends moest opstaan, omdat ze ver moest reizen naar het werk. Dat was niet zo. Maar ze stond wel heel vroeg naast haar bed."

Toch was Oprea niet boos op David en toen hij haar vroeg of ze met hem koffie wilde drinken, ging ze daar graag op in. Inmiddels zijn ze precies een jaar en drie maanden samen. "Hiervoor had ik zes jaar een andere vriendin. Maar alleen met Oprea zie ik een toekomst voor me."

Tekst gaat verder onder het blauwe blok.

Werken

De maand juni staat bij NH Nieuws in het teken van werken. Hoe werkt Noord-Holland en zijn we tevreden over ons werk? Door het coronavirus werken veel mensen thuis, blijft dat zo? En hoe is het gesteld met de werkloosheid in onze provincie? Bekijk hier al onze verhalen over werken.

Hoewel zijn wortels in Roemenië liggen, wil David niet meer terug. "Ik heb hier echt mijn thuis gevonden." Hij spreekt vloeiend Engels en verstaat wel een beetje Nederlands, maar spreekt het nog niet. Een Poolse collega helpt hem daar mee. "Ik zou graag Nederlands willen leren."

Ook zou hij graag hier blijven. "Nederland is een stabiel en beschaafd land en ik kan hier een normaal leven leiden. Hier is de politie bijvoorbeeld niet corrupt. Ik wil hier integreren. Stiekem voel ik me in Nederland beter dan in Roemenië."

Weinig contact

Met andere Roemenen heeft hij geen tot nauwelijks contact. Dat wil hij ook niet. "Ze hebben een slecht imago. Vaak zijn het gypsy (nomadenvolkeren Roma en Sinti, red.) die af en toe werken, stelen en weer teruggaan naar Roemenië. Als je maar een paar maanden per jaar in het buitenland werkt, hoef je je niet te registeren en dan kun je slechte dingen doen. Maar ik ben zo niet. Ik wil geld verdienen. Ik werk en ga naar huis. Meer niet."

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit de Noordkop?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]