Start van hoofdcontent

Sport

NL
V

Geen Olympische Spelen voor Michel Butter: "Ik had het niet verwacht"

2 juni 2021, 19.30 uur · Aangepast 3 juni 2021, 18.04 uur · Door Stef Swagers

Het is balen voor atleet Michel Butter. De marathonloper uit Castricum kreeg gisteravond te horen dat hij niet geselecteerd is voor de olympische marathon in Tokio. "Ik had goede hoop dat ik wel geselecteerd werd. Dan is het natuurlijk wel een teleurstelling", reageert Butter.

Atleet Michel Butter hoorde gisteravond dat hij niet geselecteerd is - Pro Shots / Toin Damen

"Ik had het niet verwacht", gaat hij verder. "Vooral door de fysieke en mentale bagage die ik heb opgebouwd die nodig zijn op de Olympische Spelen. Ik hoopte dat dat misschien wel doorslaggevend zou zijn. De tijden lagen natuurlijk dichtbij elkaar, maar het mocht niet baten
Het uitgangspunt voor hun was de tijd en op de andere punten zagen ze geen verschillen."

Quote

"Ik heb vrede met de beslissing en de jongens gefeliciteerd met hun olympische kwalificatie"

Atleet Michel Butter

"Ik heb alle NK's vanaf 2015, internationale toernooien en de marathon meegewogen, maar met die punten hebben ze niks gedaan. Ik heb wel vrede met de beslissing en de jongens gefeliciteerd met hun olympische kwalificatie." Khalid Choukoud en Bart van Nunen zijn door de Atletiekunie aangewezen op de marathon. Abdi Nageeye was al zeker, omdat hij de snelste seizoenstijd heeft.

Presenteren van jezelf

Gisteren kwamen de atleten samen met hun coaches en technisch directeur van de Atletiekunie Ad Roskam bij elkaar. "Het was eigenlijk een heel informele setting. De ene had een PowerPoint, de ander een kladblaadje en de ander niks. Net hoe je het prettig vond om je verhaal te vertellen. Ik had een PowerPoint en daar stond in een notendop waarom ik naar de Olympische Spelen zou moeten gaan. Met name mijn constantheid in prestatieniveau. Dat heb ik laten zien in diverse omstandigheden, bijvoorbeeld in de hitte en in strijdmarathons."

Reserve

Butter is wel aangewezen als reserve. Hij gaat met Roskam en hoofdcoach Charles van Commenée bespreken hoe hij daar verder invulling aan gaat geven. "Ik wil in principe de voorbereiding nog voortzetten, omdat de kans dat er nog iemand uitvalt redelijk aanwezig is op de marathon. Maar ik wil voor mezelf ook een deadline stellen, want een marathonvoorbereiding vergt ook wel wat. Dat doe je niet zomaar even." Het is daarom ook nog onduidelijk of Butter naar Japan gaat.

Quote

"Ik wil in principe de voorbereiding nog voortzetten, omdat de kans dat er nog iemand uitvalt redelijk aanwezig is op de marathon"

Atleet Michel Butter

Ook na de Spelen wil Butter doorgaan. "Ik fiets veel en ik vind het trainen gewoon mooi. Het is een andere benadering dan ik in het verleden heb gedaan, maar dat bevalt me prima. Maar goed, het is niet meer prioriteit nummer één. Mijn afscheid is geen stip op de horizon meer, zoals een paar jaar geleden."

Butter is tegenwoordig ook druk met ondernemen en hij is hardloopambassadeur van het NN Running Team.

💬 Wil je niets missen van NH Sport?

  • Like onze Facebookpagina of volg ons op Twitter
  • Luister elke vrijdag tussen 19.00 uur en 22.00 uur en zondag tussen 18.00 uur en 19.00 uur naar de sportuitzending op NH Radio
  • Op tv is NH Sport iedere maandag om 17.10 uur te zien en talkshow De Aftrap iedere vrijdag om 17.10 uur en daarna elk uur in de herhaling 
Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]