Ga naar Content

Helden onderscheiden voor reddingsactie in water langs N194

Kees van der Velden uit Wognum en Marco van de Kamp uit Arnhem ontvingen afgelopen vrijdag een zilveren penning en oorkonde uit handen van locoburgemeester Win Bijman van Koggenland. Ze ontvingen de onderscheiding voor hun reddingsactie van een automobiliste, die afgelopen januari ter hoogte van De Goorn in het water belandde.

Mannen onderscheiden voor reddingsactie N194 De Goorn - Foto: Gemeente Koggenland & Inter Visual Studio/Theo Annes

De vrouw reed op 21 januari op de N194, raakte door onbekende oorzaak van de weg en belandde in het water. Haar auto kwam ondersteboven in de sloot terecht en liep snel vol met water. De automobiliste kon er niet op eigen kracht uitkomen, maar Van der Velden en Van de Kamp aarzelden geen moment en schoten de vrouw te hulp. 

Lees ook

De penning en oorkonde werden hen aangeboden door de Koninklijke Nederlandse Bond tot het Redden van Drenkelingen (KNBRD). Beide heren ontvingen deze bijzondere blijk van waardering als dank voor hun moedige inzet. Traditiegetrouw wordt de penning uitgereikt in de gemeente waar de reddingsactie heeft plaatsgevonden.

'Blij dat redding is gelukt'

Kees van der Velden en Marco van de Kamp waarderen het dat zij de penning hebben mogen ontvangen. Maar, zo zegt Kees van der Velden, 'wij zijn vooral heel blij dat het ons gelukt is om mevrouw te redden'. Marco van de Kamp is het hier mee eens en vult hem aan. "Wij zijn ook de brandweer dankbaar, zij hebben ons destijds heel goed opgevangen op de kazerne."

Locoburgemeester Bijman: "Dat deze twee heren zo snel hebben gehandeld en het hen samen is gelukt mevrouw te redden, is heel knap. Ik voel me vereerd dat ik hen deze zilveren penning mag uitreiken en zo namens de KNBRD en onze gemeente hen mag bedanken voor deze inzet."

"Zij hebben door op dat moment direct hulp te bieden het verschil gemaakt en haar leven gered"

De heer Meerstad, KNBRD

De heer Meerstad van de Koninlijke Nederlandse Bond tot het Redden van Drenkelingen benadrukte dat het beide mannen siert dat zij bescheiden zijn over hun daad. "Zij hebben door op dat moment direct hulp te bieden het verschil gemaakt en haar leven gered."

Week eerder dodelijk ongeluk

Een week eerder kwam bij een bijna identiek ongeluk op de N194, ter hoogte van Avenhorn, hulp te laat. De automobilist, een 28-jarige man uit Wervershoof, kwam net als de geredde vrouw ondersteboven in het water terecht, maar overleefde dat niet

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit West-Friesland. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via [email protected] of app ons via 06-23405405
✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]