Ga naar Content

Amsterdam op ramkoers met buurgemeenten om windmolens

De Amsterdamse raad stemde gisteren in om de plannen van de windmolens verder te ontwikkelen. Tot ongenoegen van de buurgemeenten die zich grote zorgen maken over de mogelijke komst van windmolens. In de afgelopen maanden is hiertegen veel geprotesteerd, zonder succes dus. Amsterdam wil de windmolens plaatsen om te voldoen aan de klimaateisen.

Amsterdam op ramkoers met buurgemeenten om Windmolens - NH Nieuws

Rob van der Veer uit Landsmeer is bang dat de Windmolens te dicht bij zijn huis komen te staan. Al tijden schrijft hij brieven naar de gemeente en de provincie en laat hij zijn stem horen bij inspraakbijeenkomsten.“Het is ontzettend moeilijk om gehoord te worden”, zegt hij.

Een keer trok hij de aandacht door zichzelf virtueel in de fik te steken. Maar ondanks zijn inspanningen gaat Amsterdam gewoon door met de plannen.  De gemeente Landsmeer kent die problematiek. “Ze houden heel erg vast aan de ambitie en hebben een beetje oogkleppen op voor de buurgemeente”, zegt wethouder Mandy Elfferich. In Landsmeer vinden ze de participatie met de stad 'een wassen neus'.

Vuist maken

De dorpen Landsmeer en Oostzaan proberen nu samen met Zaanstad een vuist te maken. Die laatste heeft zijn eigen belang om de windmolens niet te dichtbij te krijgen. Een van de zoekgebieden ligt namelijk vlak bij het industriegebied achtersluispolder waar Zaanstad 9.300 woningen wil realiseren. En dat kan niet als die binnen de geluidszone van de turbines staan. “In eerste instantie gaan we goed overleggen met Amsterdam en de provincie", zegt wethouder Annette Baerveldt. "Als we daar niet uitkomen stappen we naar de rechter”.

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Zaanstreek-Waterland?

Taalfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]