Ga naar Content

Koen Stam wil met 'heel gave functie' bij Feyenoord de absolute top aanvallen

Feyenoord maakte gisteren bekend dat Schagenees Koen Stam een nieuwe functie krijgt. Hij is aangesteld als hoofd methodologie. "Ik ga mij bezig houden met de visie op voetbal bij Feyenoord en het begeleiden van coaches en talenten", vertelt Stam aan NH Sport. De Rotterdammers willen de absolute top aanvallen.

Komend seizoen zal Koen Stam veel op het veld staan bij verschillende jeugdteams - Foto: Pro Shots / Wouter Dill

"We gaan de coaches ondersteunen om de spelintenties en spelprincipes van Feyenoord in de praktijk te brengen. Met als intentie spelers opleiden voor het eerste elftal", zegt Stam. "Het is gericht op aanvallend dominant voetbal, waarbij spelen met hoge intensiteit centraal staat."

Intensiteit

"Als je vandaag de dag naar de Europese top kijkt met bijvoorbeeld Bayern München en Liverpool dan staat vaak intensiteit centraal. Dan moet je denken aan agressief druk zetten en dynamisch, gevarieerd en creatief aanvallen. We hebben alle fases uitgeschreven en gaan het nu in de praktijk brengen."

"Zoals ik het nu zie is dat we de komende jaren met Feyenoord de absolute top weer gaan aanvallen"

Hoofd methdologie Koen Stam

De verwachtingen bij Stam zijn hooggespannen over zijn nieuwe rol. "In Rotterdam hebben we een enorme vijver waaruit we talent kunnen vissen. We hebben op dit moment een complex waar alle middelen aanwezig zijn om talenten maximaal te ontwikkelen en we hebben een heldere visie hoe we dat in de praktijk gaan brengen. Dus we staan aan de basis van een heel mooie tijd. Zoals ik het nu zie is dat we de komende jaren met Feyenoord de absolute top weer gaan aanvallen."

Toekomst van het voetbal

De afgelopen seizoenen was Stam trainer bij Jong AZ, assistent bij Jong Feyenoord en de laatste maanden zat hij naast Dick Advocaat op de bank bij het eerste van de Rotterdammers. Dit is weer wat anders. "Ik vind het een heel gave functie, omdat je die leerlijnen en visie op voetbal weg kunt zetten in de praktijk. Ik geloof dat het de toekomst is van voetbal. Zeker in het buitenland zie je vaak dat een club een coach aanstelt die op zijn eigen manier gaat voetballen. Er zit dan geen lijn in met de jeugd, waardoor je niet weet waarvoor je aan het opleiden en scouten bent. Wij willen bij Feyenoord de visie op voetbal centraal stellen zodat we daar mensen bij kunnen zoeken."

"We hebben het niet van één specifieke club afgekeken"

HOOFD METHDOLOGIE KOEN STAM

Stam geeft aan dat Feyenoord niet afgekeken heeft bij bijvoorbeeld Ajax of AZ. "We hebben daar zelf heel goede ideeën over. We hebben een werkgroep gehad, waarin we onze visie op voetbal hebben beschreven. Vervolgens heeft technisch directeur Frank Arnesen daar mensen bij gezocht. Bijvoorbeeld Arne Slot als hoofdtrainer, Rini Coolen als hoofd jeugdopleidingen en mezelf als hoofd methodologie. Uiteraard kijk je naar andere sporten en het topvoetbal wat je aan je eigen programma kunt toevoegen."

Lange termijn

De Noord-Hollander heeft getekend voor twee seizoenen, maar denkt al verder. "Mijn intentie is om er misschien wel acht jaar van te maken, omdat ik weet dat er tijd overheen gaat voordat het echt zijn vruchten gaat afwerken. Ik heb in eerste instantie voor twee jaar getekend en dan gaan we kijken of we daar de eerste ontwikkelingen in zien."

Lees ook

💬 Wil je niets missen van NH Sport?

  • Like onze Facebookpagina of volg ons op Twitter
  • Luister elke vrijdag tussen 19.00 uur en 22.00 uur en zondag tussen 18.00 uur en 19.00 uur naar de sportuitzending op NH Radio
  • Op tv is NH Sport iedere maandag om 17.10 uur te zien en talkshow De Aftrap iedere vrijdag om 17.10 uur en daarna elk uur in de herhaling 
Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]