Ga naar Content

Middelbare scholen moeten open, maar aantal twijfelt enorm: ''Dit is een duivels dilemma''

Vanaf maandag 31 mei mogen middelbare scholen open. Een week later op 7 juni moeten middelbare scholen weer open, maar een aantal Haarlemse scholen denkt erover om dicht te blijven. De scholen zijn bang dat ze de veiligheid voor leerlingen en personeel niet kunnen garanderen zonder de anderhalvemeterregel. Zeker nu nog niet iedereen is ingeënt tegen corona.

Jan-Matthijs Heinemeijer - Foto: NH Nieuws

Rector Jan-Mattijs Heinemeijer van met Mendel College noemt het een 'duivels dilemma’. De school werkte de afgelopen drie maanden al met een systeem waarin ’s ochtends de ene helft en ’s middags de andere helft van de leerlingen naar school komen. “We zitten nu op de lijn om door te gaan zoals we nu bezig zijn. De beslissing om open te gaan of dicht te blijven, wordt morgen genomen. Ik heb vanmiddag eerst een overleg met de leerlingenraad die op dit moment nog flink verdeeld is.”

Laten we het alsjeblieft houden zoals het is

Jan-Mattijs Heinemeijer

Bij opening op de bewuste maandag zouden scholieren volgens Heinemeijer negen dagen naar school moeten. Er volgen namelijk ook nog twee proefwerkweken. ‘’Ik zie de meerwaarde er niet van in om zo kort weer volle klassen te hebben.’’ Wat ook niet meewerkt, is de ‘norming en storming-fase’ waarin leerlingen aan elkaar en volle klassen moeten wennen. ‘’In deze fase kunnen leraren eigenlijk geen lesgeven, dus laten we het alsjeblieft houden zoals het is.’’

Twee keer testen 

Het Rijk heeft een aantal voorwaarden opgesteld om open te mogen. Leerlingen moeten zich thuis twee keer per week testen. De regering heeft beloofd om alle middelbare scholen van voldoende zelftesten voor leerlingen en docenten te voorzien. Na opening blijven scholen wel onderwijs op afstand aanbieden voor wie niet naar lessen op school kan komen.

Geen anderhalve meter 

Als middelbare scholen weer open zijn, hoeven de jongeren alleen anderhalve meter afstand te houden van hun docent en niet van elkaar. Mondkapjes moeten worden gedragen in de gangen. Scholieren kunnen vanaf dan weer in volle klaslokale les krijgen ook als nog niet alle docenten zijn gevaccineerd. Dat nog niet iedereen beschermd is tegen corona speelt mee in de overweging. Andere scholen in de regio twijfelen net als het Mendel College om weer volledig open te gaan. Het Schoter, Kennemer Lyceum en het Lyceum Sancta Maria laten weten ook nog volop in overleg te zitten.

Lees ook

Dit is een bericht van de gemeenschappelijke nieuwsredactie