Ga naar Content

Zo creëer je een gezonde thuiswerkplek

Een mailtje versturen vanaf de bank en een telefoontje plegen vanaf de keukentafel. Niet iedereen beschikt over een goede thuiswerkplek. Toch is het belangrijk dit zo veel mogelijk te creëren om blokkades in het lichaam te voorkomen. NH Nieuws-redacteur Doris van Baar ging op onderzoek uit. Dit zijn de tips: 

Foto: NH Nieuws

1). Kijk niet in het daglicht 

Even door het raam turen en kijken naar de mensen die voorbij lopen. Voor veel mensen een geliefde bezigheid. Toch is het volgens ArboNed, de arbodienst van het mkb in Nederland, vermoeiend om de hele dag in het daglicht te kijken. Zij raden daarom aan om het bureau zo neer te zetten dat het raam achter je of naast je is. 

2). Neem een actieve houding aan

"Neem een actieve zithouding aan en gebruik je rug als rugleuning", vertelt Mario Hoffman, eigenaar van Fysiotherapie Hoffman in Alkmaar. Mensen zijn volgens hem vaak geneigd om tegen de rugleuning te gaan leunen. "Maar op het moment dat je dat doet, dan ga je in de banden van het lichaam hangen. Op den duur kan dit tot blokkades leiden." Het kan volgens ArboNed ook helpen om even iets onder de voeten te zetten om zo horizontale steun voor de benen te creëren. 

3). Gebruik een sta-bureau

Enkele fysiotherapeuten, waaronder Hoffman en Jarom de Groot, fysiotherapeut bij Fysio Haarlem Centrum, benadrukken dat het gebruik van een sta-bureau zeer handig is. Het dwingt je om even een andere houding aan te nemen. 

Lees ook

4). Wissel je houding af

Dat laatste brengt ons op de volgende tip: "Wees steeds kritisch op je eigen houding", aldus De Groot. "En wissel je houding af." Volgens hem is het niet vol te houden om steeds hetzelfde te zitten, waardoor je onbewust op den duur onderuitgezakt in de stoel zit. Door af en toe even op te staan, kun je dat zoveel mogelijk voorkomen. 

5). Doe wat rek- en strekoefeningen tussendoor

Tussendoor kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om wat rek- en strekoefeningen te doen. Zo geeft ArboNed bijvoorbeeld de tip om tussendoor de schouders op te trekken en in te ademen. Vervolgens adem je uit en laat je de schouders weer zakken. Bewust even rechtop zitten de schouderbladen omlaag en naar elkaar toe brengen kan ook een fijne oefening zijn. Voor wat extra aandacht voor de polsen raden zij aan om de vingers in elkaar te verstrengelen en even met de polsen te draaien. En zo zijn er meer tips

6). Laat de onderarmen op de tafel steunen

Wanneer je uren achter de computer zit, wordt een extra beroep gedaan op de armen. Het is daarom belangrijk om deze aandacht te geven. Stel de armleuningen zo in dat de armen goed en ontspannen op de tafel leunen. Zet de stoelzitting iets hoger, zodat de armen ter hoogte van het tafelblad liggen. Ook kan het volgens ArboNed helpen om het toetsenbord iets verder van jezelf af te schuiven. 

Download de app

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.