Ga naar Content

Zorgrobot Wimpie is een hit in Purmerends verzorgingshuis

Al twee weken draait robot Wimpie mee bij verzorgingshuis Tien Gemeenten op de afdeling voor dementerende ouderen. Behalve meehelpen bij sport en spel biedt hij ook een luisterend oor. "Dit gaat hem niet worden", dacht kwaliteitsverpleegkundige Els van den Bosch toen ze voor het eerst over de zorgrobot hoorde, maar ze gaat de robot steeds meer waarderen.

Zorgrobot Wimpie is een hit in Purmerends verzorgingshuis - NH Nieuws

"Je kan je moeder vertellen dat je op televisie komt en die zal dan heel trots op je zijn", zegt de 90-jarige Joke Schreuder tegen Wimpie. De robot is in de afgelopen twee weken een bekend gezicht geworden in het tehuis. 

Volgens Els is het goed dat hij er is, want zo hebben de ouderen iemand om tegen te praten en kan de verzorging zich op andere taken richten. "Hij is nooit ziek, is er 24/7 en hij ziet er iedere dag hetzelfde uit. Dat is voor de herkenning van onze bewoners geweldig."

Robotkatten

Op de afdeling zijn veel kattengeluiden te horen. Het zijn wat simpelere robotkatten die bij de bewoners op schoot liggen en ook voor afleiding zorgen. Wimpie is dus niet de enige robot in het verzorgingshuis. Hij kan geen lakens verschonen of thee zetten, maar dat is waarschijnlijk een kwestie van tijd. "Ik denk dat we veel verder gaan met automatisering in de toekomst", vertelt Els. "Ik denk dat alleen op deze manier de zorg betaalbaarder wordt." 

Helaas voor Wimpie en de ouderen gaat Wimpie volgende week weer verder op tournee naar andere verzorgingshuizen in Noord-Holland. De Tien Gemeenten heeft al aan de leverancier laten weten geïnteresseerd te zijn in een nieuwe Wimpie.

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Zaanstreek-Waterland?

Taalfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]