Start van hoofdcontent

West-Friesland

NL
V

Wordt er opnieuw gekeken naar nieuwbouw voor zwembad De Zeehoek?

20 mei 2021, 14.00 uur · Aangepast 20 mei 2021, 16.33 uur · Door Chantal Bos

Komt er een bijeenkomst over nieuwbouw voor zwembad De Zeehoek in Wervershoof? Daar wordt vanavond in de raadsvergadering van Medemblik over gestemd. Eind vorig jaar werd al besloten om het zwembad te renoveren, maar een club lokale ondernemers presenteerden een goedkoper alternatief, inclusief woningbouw op het achterliggende terrein. 

NH Nieuws / Chantal Bos

Renoveren of nieuwbouw? Die vraag ligt sinds 2017 bij de gemeente Medemblik op tafel. Na verscheidene nieuwbouwvoorstellen, wordt er eind vorig jaar gekozen voor renovatie. Voor de kosten van 3 miljoen, kan het zwembad weer 15 jaar mee. Maar nog altijd hoopt het zwembadbestuur op de komst van een nieuw zwembad. 

"We kunnen het duurzamer maken, meer mensen ontvangen en mensen béter bedienen met gescheiden baden. Bovenzien zijn de exploitatielasten lager bij nieuwbouw. Wij zien dus alleen maar voordelen", zegt vice-voorzitter Jan Mol.

Te duur

Het voorgaande nieuwbouwplan van de gemeente was een nieuw zwembad aan de Westrand, maar dat was met zo'n 13 miljoen euro te duur.  In het nieuwe plan van de ondernemers, wordt er een groter zwembad verderop op het terrein gebouwd, omringd door 81 woningen voor starters, doorstromers en vrijstaande woningen.

"Renoveren is op lange termijn eigenlijk duurder dan nieuwbouw. Wij hebben uitgerekend dat de subsidie bij nieuwbouw 100.000 euro per jaar lager is dan bij renovatie", legt initiatiefnemer van het plan, Ronald Tool, ontwikkelmanager bij Ooms Bouw & Ontwikkeling uit. "Bovendien gaat het zwembad bij nieuwbouw 35 jaar lang mee en bij renovatie maar 15 jaar."

Ondernemers komen met nieuwbouwplan zwembad De Zeehoek - NH Nieuws

Voor 7,6 miljoen euro moet het nieuwe zwembad te realiseren zijn. Tool: "Wij kunnen een totaalproject aanleveren waar alle disciplines inzitten: bouw, infrastructuur en bestemmingsplan. Als je dat als gemeente gaat uitbesteden, ben je duurder uit."

De ontwikkelingsgroep en het zwembad hopen dat er alsnog teruggekomen wordt op het besluit. Of het dan nog langer gaat duren? Tool: "Nee, want als de gemeente zegt 'we gaan ervoor' dan zetten wij ons beste beentje voor om het te ontwikkelen."

De VVD dient vanavond een motie in, waarin gestemd zal worden of er een aparte raadsbijeenkomst komt over het nieuwbouwplan. Het college ontraadt het aannemen van de motie en wil zich, mede gelet op de beperkte capaciteit, focussen op renovatie van het zwembad.  

Hoe zit het ook alweer? Renoveren versus nieuwbouw

In 2017 onderzoekt het college of renovatie een optie is, maar dat blijkt geen goed alternatief voor nieuwbouw. Stichting de Zeehoek wil het liefst een nieuw driebadenbad direct voor- of achter het huidige zwembad. Een investering van € 10,6 miljoen met een jaarlijkse subsidiebehoefte van € 521.000.

De raad besluit in 2018 dat er een nieuw zwembad moet komen op een andere locatie, aan de Westrand. Het totale project kost € 13,53 miljoen. De raad wil maximaal €12 miljoen beschikbaar stellen. 

Door tegenvallende gemeentefinanciën, besluit het college in voorjaar 2020 dat de nieuwbouwplannen worden stopgezet. In november wordt er voor renovatie gekozen van het huidige zwembad. Daarmee kan het bad weer 15 jaar vooruit. De investering bedraagt € 3 miljoen euro en de jaarlijkse subsidiebehoefte € 532.000 euro.

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit West-Friesland. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via [email protected] of app ons via 06-23405405
✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]