Ga naar Content

Weiger-huisarts over vaccinatie: 'Pertinent onjuist dat ik patiënten tegenwerk'

De Heemsteedse huisarts Frank Roodenburg noemt het 'pertinent onjuist' dat hij patiënten tegenwerkt bij het krijgen van een coronavaccin. Meerdere patiënten zijn bij hem weggelopen en hebben klachten ingediend bij de gezondheidsinspectie, omdat hij weigert een vaccin toe te dienen en ze zou beletten om elders een coronaprik te krijgen.

Foto: Foto: Pixabay

Een huisarts mag om principiële of praktische redenen weigeren een vaccin toe te dienen. Maar hij moet dan wel regelen dat een patiënt bij een andere arts terecht kan. Volgens de Haarlemse Biëlla Luttmer deed Roodenburg er juist alles aan om haar op andere gedachten te krijgen en moest zij hemel en aarde bewegen om toch een coronavaccin te krijgen. Zij en tientallen andere patiënten zijn om die reden als patiënt weggegaan bij Roodenburg.

Experimenteel

Roodenburg ontkent dat. In een reactie laat hij duidelijk merken het niet eens met de gangbare lezing van bijvoorbeeld het college ter beoordeling van geneesmiddelen: de vaccins zegt hij 'experimenteel' te vinden en hij zegt zorgen te hebben over de bijwerkingen op lange termijn. Maar hij zegt ook te vinden dat hij zijn rol als huisarts niet verzaakt.

Roodenburg: "Zelf weiger ik principieel deze 'vaccinatie' aan patiënten te geven. Het is mijn overtuiging dat de nadelen ervan groter zijn dan de voordelen. Als mijn patiënten na ontvangst van deze informatie van mij besluiten dit 'vaccin' te nemen, geef ik hen exact aan waar zij zich kunnen laten vaccineren. Ik laat geen enkele patiënt die het vaccin wil, aan zijn lot over. Berichten die anders luiden, zijn pertinent onjuist."

Dit is een bericht van de gemeenschappelijke nieuwsredactie

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]