Ga naar Content

Een zorgbonus van 200 euro? "Steek dat geld liever in een betere cao"

Er komt nog een zorgbonus aan, voor alle medewerkers in die sector. Waar de vorige bonus 1.000 euro was, krijgt het zorgpersoneel nu 200 tot 240 euro. Maar dat geld kan de overheid beter steken in een nieuwe (en vooral betere) cao, vindt Tanneke Goverse. Zij werkt in het Noordwest Ziekenhuis in Alkmaar als operatie-assistente en verpleegkundige.

Archiefbeeld - Foto: NH Nieuws

Er waren twee opties: net als vorig jaar een bonus voor alle medewerkers, of een bonus alleen voor zorgmedewerkers die veel werken met corona. Zij zouden dan een bonus van netto 500 euro krijgen. Maar nu er dus 'gekozen' is voor alle zorgmedewerkers, komt die bonus op netto 200 tot 240 euro te staan. Alleen medewerkers die tot maximaal twee keer modaal verdienen, zien dat geld in de komende maanden op hun bankrekening verschijnen.

Goverse haakt, naar eigen zeggen, af bij het 'gekibbel' over de bonus. "Het liefste zien we dat geld gaan naar een betere cao, en nieuwe collega's", vertelt ze. "We komen nu al duizenden medewerkers tekort, en over een aantal jaar groeit dat tekort naar 150.000 collega's. De vergrijzing speelt ook zwaar mee, en we hebben collega's nodig om gaten te vullen." De diensten die open staan, moeten namelijk toch op de een of andere manier gevuld worden. In het Noordwest Ziekenhuis bestaat volgens Goverse op het moment al een tekort van acht fte-operatie assistenten.

Nieuwe en betere cao

Vanwege het personeelstekort, en de vele bezuinigingen in de zorg over de laatste jaren, kan het bonus-geld dus beter in een nieuwe cao gestoken worden. "We moeten ervoor zorgen dat de jeugd voor de zorg kiest, om onze personeelstekorten aan te vullen. En daar moet dan echt een betere cao tegenover staan", verzucht de verpleegkundige. Goverse werkt zelf al 25 jaar in de zorg en ziet beloningen voor bijvoorbeeld nachtdiensten steeds verder krimpen. "Mensen hebben dan ook geen zin meer om die diensten te draaien, maar we moeten 's nachts toch kunnen opereren, bijvoorbeeld."

"Voor veel functies in de zorg heb je minimaal een hbo-opleiding nodig. Betaal ze dan ook uit op dat niveau"

Tanneke Goverse, verpleegkundige Noordwest Ziekenhuis

De oplossing: de beloning omhoog, en die gelijktrekken met andere sectoren. "Voor veel functies in de zorg heb je minimaal een hbo-opleiding nodig. Betaal ze dan ook uit op dat niveau", bepleit Goverse. "Vroeger kreeg je een fijne toeslag als je een nachtdienst draaide, of als je op een feestdag aan het werk was. Maar het is door de jaren heen allemaal wegbezuinigd."

Het is vermoeiend voor de zorgmedewerkers, vooral nu, door het constant wisselen van afdeling, dan weer helpen op de intensive care en dan opeens bijspringen op de spoedeisende hulp. "We zijn allemaal moe, heel Nederland is moe", zegt Goverse. "Als je eerst denkt dat je 500 euro bonus krijgt, en ze dan uitkomen op 200, is dat teleurstellend. Maar aan de andere kant is die bonus niet het belangrijkste. We verdienen een betere cao, een beter salaris en een betere beloning voor ons werk."

Zorgbonus nu ook voor fysiotherapeuten en verloskundigen

Niet later dan 15 juni gaat er een speciaal loket open waar zorgpersoneel de bonus kan aanvragen. Dit jaar, anders dan vorig jaar, komen ook fysiotherapeuten en verloskundigen in aanmerking voor de bonus. Schoonmakers, zzp'ers en uitzendkrachten kunnen ook een extraatje verwachten.

Vorig jaar was de bonus dus een stuk hoger: 1.000 euro. In totaal kostte dat de overheid ruim twee miljard euro. Dit jaar valt dat eindbedrag logischerwijs een stuk lager uit: er is 720 miljoen euro beschikbaar voor de zorgbonus 2.0.

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Alkmaar en omgeving?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]