Ga naar Content

Gemeente maakt werk van door bewoners gewenste zonnegeluidswal Naarderbos

De komst van de door buurtbewoners zo gewenste 'zonnegeluidswal' aan de snelweg langs het Naarderbos wordt steeds concreter. De gemeente Gooise Meren maakt een kwart miljoen vrij om het plan verder op poten te zetten. 

Foto:

Een zonnegeluidswal is een geluidsscherm langs de snelweg waar ook zonnepanelen op liggen en ook een stuk meer lawaai wordt tegen gegaan dan een normaal geluidsscherm.  Bewoners van het Naarderbos pleiten al veel langer voor de komst van zo'n wal. Ze geven aan veel last te hebben van de snelweg langs hun wijk."Het is een constante dreun en die gaat nooit over", vertelde een buurtbewoonster al eerder tegen NH Nieuws. 

Lees ook

Alle seinen voor de komst van de zonnegeluidswal leken eerder al op groen te staan. De gemeente Gooise Meren heeft het plan van de buurtbewoners omarmd en ook Rijkswaterstaat wil als beheerder van de snelweg wel meewerken. Dat komt op een goed moment: het bewuste stuk snelweg moet al worden aangepakt omdat het vele autoverkeer te veel lawaai veroorzaakt voor de naastgelegen woonwijk. 

Aarden wal met zonnepanelen

Waar Rijkswaterstaat dacht aan een 'gewoon' geluidsscherm en stiller asfalt, wil de gemeente Gooise Meren de komende tijd het plan voor de zonnegeluidswal verder uitwerken. De zonnegeluidswal moet een aarden wal van tien meter hoog en een kilometer lang worden. Op een stuk van zevenhonderd meter komen 5353 zonnepanelen, waarmee voor een kleine zeshonderd huishoudens stroom opgewekt kan worden. Naast de aarden wal moet er op een klein stuk ook een gewoon geluidsscherm komen en wordt er ook stiller asfalt aangelegd. 

De gemeente Gooise Meren hoopt met de zonnegeluidswal meerdere vliegen in één klap te slaan: de wal zorgt niet alleen voor een betere leefbaarheid in de naastgelegen woonwijk, maar helpt bovenal ook nog eens aan de doelstellingen van de Regionale Energiestrategie, het plan om tot 2030 de hele regio te verduurzamen en schadelijke uitstoot te verminderen.

Kosten

De zonnegeluidswal gaat al met al zo'n 4,3 miljoen euro kosten. Daarvan betaalt Rijkswaterstaat - als het plan echt doorgaat - 2,4 miljoen euro mee. Dat bedrag had het namelijk zelf al gereserveerd voor het geluidsscherm langs de snelweg. De gemeente hoopt dat een groot ander deel betaald kan worden uit de opbrengst die de zonnepanelen de komende dertig jaar leveren.

Als de komst van de zonnegeluidswal haalbaar blijkt, zou de wal er over twee tot drie jaar al kunnen staan. Dat is vier jaar eerder dan de geluidswal die Rijkswaterstaat van plan was neer te zetten.

Meer nieuws uit 't Gooi?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit 't Gooi. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Gooi

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected] 

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]