Start van hoofdcontent

SCHIPHOL

nl

Schoonmakers gebruiken verboden desinfectiemiddelen in vliegtuigen

3 mei 2021, 18.04 uur · Aangepast 3 mei 2021, 21.45 uur · Door Jessica Douma

Op dit moment wordt er in vliegtuigen op Schiphol met desinfectiemiddelen schoongemaakt die normaliter verboden zijn, schrijft Het Parool. Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat heeft een tijdelijke vrijstelling gegeven voor het gebruik van de middelen, ook al kunnen die schadelijk zijn voor de schoonmakers.

Foto: Boeing 737's van KLM op Schiphol-Oost - NH Nieuws / Doron Sajet

Het zou onder andere gaan om schoonmaakdoekjes met de naam Ki-ose 380. Die doekjes werden eerder verboden door het ministerie. Nu valt er op de website te lezen dat de doekjes gebruikt mogen worden voor 'de noodzaak van desinfectie in luchtvaartuigen als gevolg van de uitbraak van COVID-19' en ook om het behouden en het waarborgen van 'de luchtwaardigheid van luchtvaartuigen'.

Joost van Doesburg van FNV Schiphol werd eerder door een journalist geconfronteerd met een vraag over de 'verboden' schoonmaakdoekjes. "Wij wisten van niets, net als de schoonmakers", zegt Doesburg. "Ze moeten blijkbaar doekjes gebruiken met chemische stoffen die al tientallen jaren niet op de Nederlandse en Europese markt zijn toegestaan én niet goed zijn voor de volksgezondheid."

Sprays

Naast de doekjes met desinfectiemiddel, worden er nu ook twee middelen toegestaan die op het oppervlak gespoten moeten worden. Sommige van deze stoffen kunnen - volgens toxicoloog Paul Scheepers van Radboudumc in Het Parool - zorgen voor allergische reacties die dermate ernstig zijn, dat een schoonmaker op den duur arbeidsongeschikt kan raken. Van Doesburg: "Dit zijn behoorlijk ernstige consequenties die je kunt krijgen na het gebruik van dit middel en dat moeten we natuurlijk niet willen in ons land."

Het ministerie legde voorschriften op zodat de schoonmaakmiddellen op een veilige manier gebruikt kunnen worden. Deze voorschriften zijn tot op heden, volgens Van Doesburg, niet opgevolgd door het schoonmaakpersoneel, simpelweg omdat zij niet wisten dat het ze gevaarlijk zouden zijn voor hun gezondheid. "Het volgen van deze voorschriften is ook onmogelijk. Je moet het [de schoonmaakmiddelen, red.] namelijk in één ruimte door één persoon laten gebruiken."

Vanwege de haast van de vliegtuigschoonmaak zijn er vaak meerdere mensen tegelijk aan boord, is er meestal geen tijd om de juiste beschermingsmiddelen aan te trekken en staat de ventilatie niet altijd aan, schrijft Het Parool in eerdergenoemd artikel.

"We hebben het gevoel dat de luchtvaartbelangen groter zijn dan de veiligheid en gezondheid van deze mensen"

Joost van doesburg van FNv Schiphol

De schoonmakers krijgen er volgens Van Doesburg een naar gevoel van. "Ze hebben het gevoel dat hun gezondheid op de luchthaven niet van belang is." Vorig jaar moesten beveiligers op Schiphol vakantiegangers fouilleren zonder handschoenen. Dit leidde eerder al voor discussies. "Nu zijn het de schoonmakers die vliegtuigen schoonmaken met niet-toegestane schoonmaakdoekjes. We hebben het gevoel dat de luchtvaartbelangen groter zijn dan de veiligheid en gezondheid van deze mensen". 

FNV Schiphol zegt dat ze op dit moment de zaak uitzoeken en contact leggen met het ministerie. Ook is er al contact gezocht met de politiek. 

Meer nieuws over Schiphol
📰 Al het nieuws over Schiphol vind je op nhnieuws.nl/schiphol 
💬 Tips over Schiphol- en luchtvaartverhalen zijn welkom op [email protected]
@
Volg luchtvaartverslaggever Doron Sajet op twitter

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]