Ga naar Content

Officieus kampioenschap Ajax hoogst haalbare tegen AZ

Door de zege van PSV tegen FC Groningen (1-0) gisteravond weten Ajax-fans hoe de vlag erbij hangt. De Amsterdammers kunnen vandaag 'slechts' officieus kampioen worden tegen AZ. Wat is de situatie?

Ajax vierde in 2019 feest na de zege op De Graafschap - Foto: Pro Shots / Kay Int Veen

Als Ajax van AZ wint, blijft het verschil met PSV twaalf punten op vier duels voor het einde van de competitie. De champagne kan daardoor nog niet worden ontkurkt in Amsterdam, omdat PSV theoretisch gezien nog gelijk kan komen. Door het grote verschil in doelsaldo (+66 om +35) is die kans echter nihil. De eerstvolgende kans op een kampioensfeest is dan een week later thuis tegen FC Emmen. 

Mocht Ajax - AZ in een gelijkspel eindigen, dan is het verschil teruggebracht tot tien punten met PSV. AZ is dan officieus afgehaakt in de strijd om de titel, omdat de Alkmaarders een veel lager doelsaldo hebben. In dat scenario wordt Ajax in de thuiswedstrijd tegen FC Emmen vrijwel zeker kampioen, tenzij PSV erin slaagt het verschil van tien punten te verkleinen.

Kampioenschap nog later

De voorsprong van Ajax met AZ slinkt naar negen punten als de Alkmaarders winnen in Amsterdam. Er zijn in de vier resterende duels in totaal nog twaalf punten te verkrijgen, dus is een kampioenschap tegen FC Emmen ook onzeker. Ajax krijgt de schaal dan mogelijk pas op 9 mei. De Amsterdammers gaan die dag op bezoek bij Feyenoord. 

Volg Ajax - AZ en alles over het mogelijke officieuze kampioenschap van Ajax zondag vanaf 14.00 uur in een extra lange radio-uitzending van NH Sport.

Lees ook

💬 Wil je niets missen van NH Sport?

  • Like onze Facebookpagina of volg ons op Twitter
  • Luister elke vrijdag tussen 19.00 uur en 22.00 uur en zondag tussen 18.00 uur en 19.00 uur naar de sportuitzending op NH Radio
  • Op tv is NH Sport iedere maandag om 17.10 uur te zien en talkshow De Aftrap iedere vrijdag om 17.10 uur en daarna elk uur in de herhaling 
Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]