Zege PSV zet kampioenschap Ajax in de wacht

PSV heeft een officieel kampioenschap van Ajax met minimaal een week uitgesteld. Een benutte strafschop van Eran Zahavi was voldoende voor de zege: 1-0. Door de overwinning kunnen de Amsterdammers zondag tegen AZ alleen 'officieus' kampioen worden.

Eran Zahavi juicht na zijn benutte penalty - Foto: Pro Shots / Thomas Bakker

In de eerste helft hadden de Eindhovenaren moeite met het stugge spel van Groningen. Eran Zahavi leek PSV na rust op voorsprong te zetten, maar de VAR greep in. De voorzet van Denzel Dumfries was achter geweest. Hierna konden de aanwezige supporters wél juichen. De VAR legde de bal op stip na hands van Wessel Dammers, Zahavi schoot vervolgens raak: 1-0.

Cody Gakpo verdubbelde de voorsprong, maar zijn treffer werd afgekeurd wegens buitenspel na inmenging van de VAR. Vervolgens werd een doelpunt van Donyell Malen afgekeurd vanwege dezelfde reden. In de blessuretijd kreeg doelman Sergio Padt uit een corner nog een kopkans, zijn inzet miste kracht. Hierdoor stelt PSV het kampioensfeest van Ajax met minimaal een week uit.

Officieus kampioenschap

Als Ajax zondag van AZ wint, kunnen de Alkmaarders Ajax niet meer achterhalen. Het verschil met PSV blijft twaalf punten vier duels voor het einde. De Amsterdammers zijn dan officieus kampioen. Theoretisch gezien zou PSV namelijk nog op gelijke hoogte kunnen komen, maar het doelsaldo van Ajax is veel hoger (+66 om +35).

Volg Ajax - AZ en alles over het mogelijke landskampioenschap van Ajax zondag vanaf 14.00 uur in een extra lange radio-uitzending van NH Sport.