Ga naar Content

Vloot op het water uit protest tegen komst windmolens

Tientallen boten zijn vandaag het water op gegaan om te demonstreren tegen de komst van windmolens in het IJmeer en in Noord. Dit omdat de gemeente zoekgebieden heeft aangewezen in onder andere het IJmeer, Schellingwoude en bij de Noorder IJplas. Actiegroep Windalarm is fel tegen de komst van de windmolens. 

Windmolen Protest met Vloot - NH Nieuws

Om aan haar klimaatambitie te voldoen, wil de gemeente zeventien windmolens binnen de stadsgrenzen plaatsen. De helft daarvan komt in het Westelijk Havengebied te staan, maar voor de rest moet nog een locatie gevonden worden. Het IJmeer, de Noorder IJplas en Schellingwoude zijn door de gemeente aangewezen als voorkeursplekken. 

Windalarm

Maar volgens actiegroep Windalarm, organisator van de botenparade, zitten de zoekgebieden veel te dicht bij bewoond gebied en zouden de windturbines te groot en te hoog zijn. Ze verwachten dat de komst van de windmolens veel geluidsoverlast met zich meebrengt voor omwonenden. Daarnaast benadrukt de groep dat er negatieve effecten zijn voor de natuur.

Ondanks signalen van de gemeente om de zoekgebieden te heroverwegen staan deze tot dusver nog steeds op de lijst. Daarom gaat Windalarm wederom tot actie over: ditmaal met een botentocht. 

De boten varen langs de zoekgebieden vanaf het IJmeer, langs Durgerdam, Schellingwoude en het binnen-IJ naar de Noorder IJplas. Er varen rond de 25 boten mee. Op sommige plaatsen onderweg worden ze door omstanders toegejuicht. 

Mede-initiatiefnemer van actiecomité Windalarm, Naut Kusters vaart mee met boot Sailboa naar de Noordzee om daar symbolisch de windmolens af te zetten. "Ze kunnen daar op 80 kilometer van de kust worden geplaatst waardoor ze niet te zien zijn en geen problemen voor mens en dier op het land opleveren."

Tijdens een inspraakavond over de komst van windmolens in januari gaven 160 mensen zich op om iets te zeggen. Bewoners maken zich vooral zorgen om gezondheidsproblemen: de geluidshinder door windmolens zou slaapstoornissen, hoofdpijn en misselijkheid veroorzaken.

Bewoner op IJburg, Heleen van den Hombergh, organiseert de actie en ziet de windmolens als een groter probleem dan enkel voor de Amsterdammer. "Dan ga je je er in verdiepen en dan 'hé, ze hebben er ook last van in de provincie, hé, ze hebben er ook last van in Zuid-Holland. Dan kom je er achter dat het om een structureel probleem gaat'."

Zoekgebied Windmolens Amsterdam - Foto: Gemeente Amsterdam

Tijdens een online bijeenkomst voor Amsterdammers afgelopen week, zei wethouder Van Doorninck (Duurzaamheid) dat ze de onrust over de komst van de turbines wil wegnemen. "Als uit onderzoek blijkt, hier kan het niet, dan doen we het niet." Wel benadrukte ze het belang om voor 2030 vijftig megawatt extra aan windenergie op te wekken, wat neerkomt op zestien á zeventien windmolens. 

Besluit

De verwachting is dat de gemeente eind mei zal beslissen met welke voorkeursgebieden ze verder gaan. Als dat is besloten, volgen er nog onderzoeken naar de gezondheidseffecten en vinden er informatieavonden plaats. 

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Amsterdam?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]