Ga naar Content

Vijf woningen voor spoedzoekers, maar 'groep wordt steeds groter'

Voor Zenka Leenders uit Amstelveen staat dit weekend in het teken van de verhuisdozen in- en uitpakken. Na maandenlang in een hotel te hebben gewoond is hij dolblij met zijn nieuwe woning in een oud kantoorpand. Samen met vier anderen betrekt hij dit weekend een van de spoedwoningen als economisch dakloze. 

Kantoor als woning voor spoedzoeker Zenka Leenders - NH Nieuws

"Ik ben echt heel dankbaar", vertelt Zenka dit weekend tegen NH Nieuws. De vijf woningen aan de Bovenkerkerweg in Amstelveen zijn onderdeel van een pilot van onder andere de gemeente en De Regenboog Groep, een organisatie die zich inzet voor dak- en thuislozen. 

Deze woningen zijn bedoeld voor de zogeheten economisch daklozen. "Dat zijn mensen die geen verslaving of psychiatrische problematiek hebben, maar daardoor geen recht hebben op maatschappelijke opvang en tussen wal en schip vallen op de woningmarkt", vertelt wethouder Marijn van Ballegooijen.

Landelijk probleem

Volgens De Regenboog Groep is het een landelijk probleem, al is lastig te zeggen hoe groot het probleem precies is en of de coronacrisis er invloed op heeft. "Omdat zij ook meestal zelf wat kunnen regelen en nog niet aankloppen bij instanties", vertelt projectmanager Juul Gemmeke.

Toch blijven de vijf noodwoningen een tijdelijke oplossing, er zijn op dit moment simpelweg te weinig woningen om de steeds groter wordende groep onderdak te bieden. Wethouder Ballegooijen erkent de situatie en legt uit dat er nog een paar jaar geduld nodig is voor dit probleem is opgelost. 

Lees ook

💬 Wil je iets kwijt?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]