Gooi

NL
V

Speelpark Oud Valkeveen weigert mee te doen aan testverplichting

14 april 2021, 15.38 uur · Aangepast 15 april 2021, 15.38 uur · Door Sjoerd Stoop

Als het Naarder speelpark Oud Valkeveen weer open mag, zal dat gebeuren zonder dat bezoekers zich van te voren moeten laten testen. Het speelpark weigert er aan mee te werken. "Kinderen moeten gewoon lekker onbezorgd bij ons kunnen komen spelen. Een
testverplichting hoort daar absoluut niet bij", zegt speelparkbaas Michael van de Kuit. 

Speelpark Oud Valkeveen

Dat speelpark Oud Valkeveen verplichte toegangstests weigert, komt vooral omdat het park stelt dat het ook zonder kan. "Dat hebben we een jaar geleden ruimschoots bewezen. We gingen toen wel open voor een veel lager aantal mensen dan normaal, maar dat verliep allemaal zonder problemen. Er zijn toen ook geen aantoonbare besmettingshaarden in ons park ontstaan", zegt parkmanager Jan Willem de Langen. "En dat terwijl de situatie een jaar geleden veel zorgelijker was. Er waren veel besmettingen, de ziekenhuizen lagen vol en er was nog geen uitzicht op een vaccin. Toch hoefde er niet getest te worden. Waarom zou het nu dan wel moeten?"

Los van de bezwaren die het speelpark heeft tegen de tests, noemen ze het verplicht testen ook onwerkbaar. "Als het lekker weer wordt, besluiten mensen vaak pas op de dag zelf of een dag eerder om naar ons toe te komen. Als je dan een verplichte test moet doen, werpt dat alleen maar een drempel op. Veel mensen zullen dan besluiten om toch maar niet te komen en dat is jammer."

Quote

"Bij ons koop je vooraf een kaartje, dus we weten precies wie wanneer komt en vooral ook hoeveel mensen er komen. Er is ook ruimte genoeg"

Jan WIllem de Langen van OUd Valkeveen

Het Naardense speelpark is niet het enige park dat de verplichte tests niet ziet zitten. Ook de  parken van de 'Club van Elf', de branchevereniging van grote attractieparken waar onder meer het grote pretpark Walibi onder valt, weigeren de toegangstests te doen. Ze stellen voor het karretje gespannen te worden, terwijl de verplichte tests de parken niets brengt en ook de gasten niet. De parken vrezen dat bezoekers wegblijven.

Snel weer open

Naast de flinke steek die het speelpark uitdeelt richting de mogelijke tests, komt het vandaag ook met een dringende oproep richting de Gooise veiligheidsregio om snel weer open te mogen. Hoewel nog helemaal niet duidelijk is of en wanneer de coronamaatregelen worden versoepeld, wil het speelpark komende meivakantie al open. 

Speelpark Oud Valkeveen stelt dat het veilig genoeg is om te komen, vooral omdat er meer dan genoeg ruimte is om afstand te houden, zeker als het park veel minder mensen toelaat dan normaal gesproken kan. "Ons perceel is enorm, bijna negen hectare groot, dus er is meer dan voldoende ruimte. We reguleren het aantal bezoekers en nemen effectieve maatregelen om de afstands- en hygiënemaatregelen te waarborgen. Alle binnenattracties op ons park houden we bovendien gesloten", vertelt De Langen.

De parkbeheerder wijst er bovenal op dat juist in het speelpark controle op de handhaving van de coronamaatregelen mogelijk is. Als het speelpark dicht blijft zullen mensen volgens hem naar openbare plekken als parken, bossen of stranden gaan en daar is de naleving volgens hem niet te controleren. "Bij ons koop je vooraf een kaartje, dus we weten precies wie wanneer komt en vooral ook hoeveel mensen er komen. Vorig jaar hebben we bijvoorbeeld per keer zeshonderd mensen toegelaten tot het park. Er is dan echt niets aan de hand."

💬 Wil je niets missen uit 't Gooi?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]