Start van hoofdcontent

HEERHUGOWAARD

nl

Experiment 'Vergunning in 1 dag' voor schreeuwend tekort aan woningen

14 april 2021, 15.47 uur · Aangepast 14 april 2021, 18.23 uur · Door Redactie Alkmaar e.o.

Als antwoord op het grote woningtekort dat gestaag doorgroeit én de onbetaalbaarheid van koophuizen voor veel burgers, start de gemeente Heerhugowaard met de pilot 'Vergunning in 1 dag'. Doel van het experiment is om snel meer huizen te kunnen bouwen. "Ons streven is om voor iedereen een passende woning te bouwen en waar dat kan bouwprojecten te versnellen."

Foto: NH Nieuws

Voor deze pilot worden twee projecten van Woonwaard ingezet: de Tuinfluiter en de Goudvink in De Draai.

Tijdens het experiment wordt onderzocht of de realisatie van vergelijkbare modulaire woningbouw in andere delen van het land, in Heerhugowaard kan leiden tot een snellere vergunningsverstrekking.

Ambtelijke traagheid

In eerste instantie gaat het om tijdwinst bij het beoordelen van de vergunningsaanvraag, een ambtelijk traject. Op het proces van vooroverleg en wettelijke bezwaartermijnen wordt geen versnelling verwacht.

Tekst gaat verder onder foto. 

Plattegrondfoto locatie De Draai - Foto: Gemeente Heerhugowaard

Voor het versnellen van de vergunningsaanvraag zijn een aantal aspecten interessant: het object, de plek en het proces, verklaart wethouder Ruimtelijke Ordening Annette Groot. "Door te kiezen voor gestandaardiseerde kaders, afhankelijk van plek en product, geven we duidelijkheid aan bouwers en maken we snelheid."

Afkijken en leren

Uitwisseling van kennis, ervaring en praktijklessen tussen de betrokken medewerkers binnen corporaties en gemeenten zijn onderdeel van het traject. "Indieners en vergunningverleners leren van elkaar en bouwen met elkaar aan versnelling en voorspelbaarheid van het proces."

Naast Heerhugowaard en Woonwaard doen ook de gemeenten Hoorn, Purmerend en Zaanstad mee. Vanuit het Expertteam Woningbouw BZK en de Provincie Noord-Holland wordt ondersteuning aan het experiment geboden.

💬 Wil je niets missen uit Alkmaar en omgeving?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]