Ga naar Content

IJkgebouw verkocht en wordt "huiskamer voor de hele buurt"

Restaurant IJkgebouw in Alkmaar is na een jaar in de verkoop te hebben gestaan, verkocht. Leon van Bourgonje (46) uit Warmenhuizen zag met zijn horecagroep De Eendracht ondanks de voortdurende crisis juist een buitenkansje in de locatie. "Het ruime pand en de grond eromheen bieden een ideale plek om straks van start te kunnen."

Leon van Bourgonje hoopt een huiskamergevoel voor Jan en alleman te creëren - Foto: NH Nieuws / Maaike Polder

Zijn achternaam doet wellicht een belletje rinkelen, Leon is de broer van niemand minder dan Martin van Bourgonje van restaurant Merlet in Schoorl, dat onlangs weer werd bekroond met een Michelinster.

Maar wie nu hoopt op wat haute-cuisine en een poepchique restaurant in Alkmaar kan daar alvast naar fluiten."Het wordt echt een huiskamer voor de buurt, met prijzen voor Jan en alleman. We gaan lokale samenwerkingen aan en werken veelal met streekproducten", verklaart Van Bourgonje tegen NH Nieuws.

Graffiti-pand

Hij neemt het roer over van Marcel Hansen en Ramona Nijssen, die het met graffiti bespoten pand in 2016 nieuw leven inbliezen en er een succesvol restaurant van maakten. 

Tekst gaat verder na de foto 

Parkhof was er van 1980 tot 2009 - Foto: NH Nieuws / Anne Klijnstra

Nadat zij door de coronacrisis een schuld van meer dan een half miljoen euro hadden opgebouwd, gooiden ze het restaurant in de verkoop. "Vorig jaar kochten we LadyPapa, het voormalige Nero's in Bergen, maar omdat we pas op 1 maart 2020 van start gingen, vallen we buiten de steunmaatregelen", vertelt Nijssen.

Dat er zo snel een koper zou opduiken, ziet Nijssen als een meevaller, evenals de toezegging van bijna het hele team om mee te verkassen naar hun nieuwe onderneming in Bergen. "Het tekort aan vakmensen is door de crisis alleen maar verergerd. Dat wij al die goede mensen uit ons team kunnen behouden, biedt de kans om ons volledig op onze nieuwe onderneming te storten en écht te shinen in Bergen."

Oud-Hollands gezellig

Van Bourgonje weet nog niet helemaal wat hij wil met de kenmerkende graffiti. Veel van dat werk is volgens hem verouderd. Of het blijft, wordt de komende weken besproken. "We willen dat authentieke karakter behouden, maar maken het warmer met een houten vloer en linnen behang."

De serre blijft in ieder geval bestaan. Een van de mannen die werken aan de verbouwing vertelt: "Er komen klinkers in, dan oogt het nog gezelliger. En de jongens bouwen een kinderhoek. Iedereen is welkom."

Tekst gaat verder na de foto

De kenmerkende serre blijft bestaan, maar krijgt wel nieuwe klinkers - Foto: Maaike Polder / NH Nieuws

De nieuwe eigenaar wil met de onderneming 'een warme gezelligheid' in de stad creëren."Ik wil terug naar de oud-Hollandse horeca zoals De Vestibule of Het Gulden Vlies. Dat je de horeca al ruikt en voelt bij binnenkomst, maar dan zonder sigarettenrook. Met brasseriegerechten die laagdrempelig zijn maar van kwaliteit, maar ook met het organiseren van buurtfestiviteiten."

Van Bourgonje heeft grootse plannen, zoals een podium in de tuin, maar voorlopig blijft het nog even spannend wanneer hij zijn eerste gasten buiten op het terras mag verwelkomen.

Lang zal dat niet meer duren, voorspelt hij."We houden deze lockdown echt niet lang meer vol, dus toen deze unieke locatie te koop stond, heb ik mijn kans gegrepen. Ik maak mij niet druk om de verlenging en ben positief gezind. Als ik vooruit kijk dan gaan we echt wel weer 'aan', misschien zelfs meer dan ooit tevoren." 

De nieuwe eigenaar wil een fijne tuin - Foto: NH Nieuws / Maaike Polder

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Alkmaar en omgeving?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]