Ga naar Content

De lente is begonnen en de koeien dansen de wei in: "Dit is een prachtig moment"

Door het onvoorspelbare weer zou je het bijna vergeten, maar de lente is begonnen. Goed nieuws voor koeienboeren als Kees van Wees, hij opende vandaag zijn deuren zodat zijn koeien weer vrijuit het weiland in kunnen. "Een prachtig moment", vertelt Kees vanochtend tijdens de livestream van NH Nieuws. 

De lente is begonnen en de koeien dansen de wei in: "Dit is een prachtig moment" - NH Nieuws

"De koeien hebben een halfjaar binnen gestaan en uiteindelijk is het voor ons een heel mooi moment om hiermee de winterperiode af te sluiten", aldus boer Kees van Wees. Zijn zestig koeien werden vandaag, tussen de buien door, naar buiten gelaten. 

Gestruikel

Op het moment dat de deuren van de stal opengaan stormen de koeien naar buiten, hier en daar struikelt er een over haar eigen benen, maar uiteindelijk bereikt iedere koe het weiland. "Dit is echt een stukje vrijheid voor de koeien, de wind door je haren en straks de zon erbij. Zo hoort het een beetje hé?", stelt boer Kees. 

Honderden mensen

Zonder de coronacrisis en bijbehorende maatregelen organiseert hij jaarlijks een evenement waar honderden mensen op af komen. "Dat is jammer, maar ik hoop dat we er volgend jaar een extra groot feest van kunnen maken", vertelt hij. 

Als de rust is teruggekeerd gaan de eerst 'koppies' al naar het gras en voldoen de koeien zich aan het verse gras en de frisse lucht. "De koeien zullen met regen of hagel wel weer naar de stal gaan, maar met de zon zijn ze vrij om weer naar buiten te gaan. Net als dat wij met lekker weer ook het terras opzoeken", besluit hij. 

💬 Wil je iets kwijt?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]

Lees ook