Amstelland

NL
V

ANVR vreest domino-effect door faillissement D-reizen: "Dat kan niet anders"

6 april 2021, 13.11 uur · Aangepast 6 april 2021, 13.56 uur · Door Redactie Haarlemmermeer

Het faillissement van D-reizen, met het hoofdkantoor in Hoofddorp, is een drama voor de sector. Voor het eerst is een grote reisorganisatie slachtoffer geworden van de coronacrisis. Brancheorganisatie ANVR vreest dat het hier niet bij blijft.    

Wikimedia

Met bijna driehonderd vestigingen in het land en bijna 1.200 medewerkers is D-reizen een van de grotere reisorganisaties in Nederland. In Noord-Holland heeft het bedrijf 24 winkels. De rechtbank in Haarlem sprak het faillissement uit.

Woordvoerster Mirjam Dresmé van ANVR hield al rekening met het faillissement. De beroerde situatie bij D-reizen staat niet op zichzelf. "Al die reisbedrijven hebben het moeilijk. We liggen al min of meer een jaar praktisch volledig stil. We hopen dat we half mei weer kunnen beginnen maar garantie hebben we niet."

Om het hoofd boven water te houden kunnen de reisorganisaties wel gebruikmaken van diverse coronasteunmaatregelen van de Rijksoverheid maar die helpen volgens ANVR maar voor een deel. "Het kan gewoon niet verbloemen dat het ontzettend slecht gaat", zegt Dresmé: "90 tot 95 procent van de bedrijven heeft geen omzet meer."

Quote

"Iedereen probeert het hoofd boven water te houden en dat is bij D-reizen helaas niet gelukt"

Mirjam Dresmé, ANVR

Een jaar lang hebben de touroperators en reisbureaus gekeken hoe ze kunnen bezuinigen op personeel en andere posten in Nederland om de coronacrisis te overleven. Maar de reisorganisaties moeten het vooral hebben van de buitenlandse vakanties en die liggen stil.

Vouchers

En omdat veel van die reizen door de coronacrisis zijn geannuleerd, moeten reisorganisaties hun klanten terugbetalen die geen genoegen nemen met een voucher. "Andere jaren hebben we ook wel te maken met annuleringen maar sinds maart afgelopen jaar is het massaal. Het gaat om honderdduizenden annuleringen en je hebt er praktisch geen enkele boeking tegenover staan. Terwijl reisorganisaties wel vooraf hotels en luchtvaartmaatschappijen moesten betalen." Geld dat volgens de brancheorganisatie niet altijd is teruggestort door de annuleringen.

Domino-effect

De ANVR sluit niet uit dat het faillissement van D-reizen een domino-effect veroorzaakt en ook andere bedrijven in de reisbranche in grote problemen brengt. Mirjam Dresmé. "Het heeft ook effect op bedrijven die verkopen via D-reizen, zoals touroperators. Dat kan niet anders." Om hoeveel van dit soort bedrijven het gaat in Noord-Holland, is nu nog moeilijk in kaart te brengen.

'Heel triest'

Bestuurster Marlies Possel houdt zich namens de FNV bezig met de reisbranche. Het nieuws is ook hier hard aangekomen. In een eerste reactie zegt ze. "We vinden het heel triest voor alle medewerkers van D-reizen. We gaan nu eerst onze leden informeren over wat ze kunnen doen bij zo'n faillissement en ze bijstaan." 

Het garantiefonds SGR laat via de website weten:

"Op 6 april 2021 is D-RT Retail BV, handelend onder de namen D-Reizen en VakantieXperts, gevestigd te Hoofddorp failliet verklaard. De franchise ondernemingen die opereren onder de merknaam VakantieXperts vallen buiten het faillissement.

SGR gaat nu, in overleg met de aangestelde curator, alle benodigde informatie verzamelen die nodig is om klanten die bij of via D -RT Retail BV een reis hebben geboekt te helpen. Mocht u een voucher hebben, dan is die gedekt.

Zodra wij inzicht hebben in alle informatie, zullen wij de klanten van D-RT Retail BV individueel informeren. Wacht alstublieft geduldig af en houd onze website en onze social media in de gaten voor de laatste updates. Op dit moment beschikt SGR niet over uw gegevens."

💬 Wil je iets kwijt?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]