Ga naar Content

Gerelateerde videos

NH Airtime: Aan boord van de luxe Pilatus PC-12 naar Schiphol

Sinds 2020 heeft Schiphol er een Nederlandse luchtvaartmaatschappij bij: Silver Flight, met nu nog één vliegtuig in de vloot. Silver Flight vliegt met een Pilatus PC-12, een Zwitsers toestel dat plaats biedt aan zes tot acht passagiers en dat op vliegvelden kan komen waar andere zakenvliegtuigen niet kunnen landen. 

Door luchtvaartverslaggever Doron Sajet

De enige motor van de PC-12 is een propellor op de neus van het vliegtuig. Het toestel is ontwikkeld om van zeer korte startbanen op te stijgen en heeft ook maar een klein deel van de baan nodig om te landen. Directeur Kelly Otte, die de PC-12 zelf ook bestuurt, vertelt dat zijn klanten zo op plekken kunnen komen waar andere zakenvliegtuigen niet kunnen landen.

Saint Tropez

Een voorbeeld van zo'n luchthaven is Saint Tropez. Grotere jets hebben niet genoeg aan deze slechts 1.100 meter lange start- en landingsbaan.

Silver Flight is  overigens duidelijk een maatschappij voor passagiers met een ruimer budget: een enkeltje Schiphol - Saint Tropez kost 8.500 euro voor acht personen.

Net als alle andere vliegtuigen krijgt de PC-12 van Silver Flight regelmatig een verplichte onderhoudsbeurt. Het toestel werd onder handen genomen bij een bedrijf in het Brabantse Budel. Een mooie gelegenheid voor NH Airtime om na het onderhoud in te stappen voor de terugvlucht naar Schiphol en het vliegtuig van cockpit tot wc-pot te bekijken.

Lees ook

Op het Youtube-kanaal van NH Airtime vind je alle voorgaande uitzendingen en langere uploads van nieuwe vliegtuigen, airlines en lounges op Schiphol. NH Airtime wordt ook iedere eerste en derde dinsdag van de maand op het televisiekanaal van NH uitgezonden, om 17.50 uur (met herhalingen tot en met de volgende avond).