Ga naar Content

Machiel Kraaij is nachtfotograaf: "In het donker ben je één met je camera"

Machiel Kraaij is met zijn fotocamera bij nacht en ontij te vinden in het IJmuidense havengebied. Hij is specialist in het fotograferen bij schemering en in de nacht. Hij heeft er een officieuze eretitel aan te danken: de nachtfotograaf van IJmuiden. 

Kraaij, werkzaam als operator bij Tata Steel, maakt overdag ook wel foto's. Maar nergens  denkt hij de sfeer van de haven, Tata Steel en de zeesluis beter te kunnen vangen dan in het donker. Nu met corona moet hij vanwege de avondklok zijn foto's gemaakt hebben voor 22.00 uur en is het dus tijdelijk passen en meten. Hij kan niet wachten tot de avondklok is opgeheven en hij weer tot later op pad kan: "Op een windstille avond, als je de lichtjes ziet reflecteren in de zee; daar kan niets tegenop."

Discipline

Werken in het donker vergt speciale eigenschappen. "Ik stel alles met de hand in. Heel anders dan overdag. Ik heb echt het gevoel dat ik de camera bedien. Je wordt één met je camera." Het is bij toeval dat hij ontdekte dat hij deze discipline beheerste. "Je maakt foto's en vindt ze wel aardig. Maar dan gaan mensen er positief op reageren. Dan denk je: kennelijk zijn het mooie foto's."

Hij dankt er inmiddels de titel 'nachtfotograaf van IJmuiden' aan. Kraaij: "Leuk dat mensen me zo noemen. Het maakt me ook wel een beetje trots."

Lees ook

Meer nieuws uit de IJmond?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit de IJmond. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/IJmond

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]