Start van hoofdcontent

WEESP

nl

Weesp zet tram- of metroverbinding met Amsterdam nog niet uit het hoofd

26 maart 2021, 17.17 uur · Door Sjoerd Stoop

WEESP - Weesp weigert vooralsnog een streep te zetten door een eventuele komst van een tram- of metroverbinding met Amsterdam. Dat valt althans op te maken uit de 'mobiliteitsvisie' van de stad, waarmee de komende jaren de bereikbaarheid van de stad op tal van vlakken moet worden verbeterd. 

Foto: Adobe Stock

Weesp denkt al jaren over een metro- of tramverbinding met Amsterdam. Meer dan tien jaar geleden werd er door het Amsterdamse vervoersbedrijf ook al eens onderzoek naar gedaan. Weesp zou op de metro aangesloten kunnen worden door de metro vanaf station Gein (Amsterdam-Zuidoost) door te trekken naar Weesp. Met de tram zou dat bijvoorbeeld kunnen door tramlijn 9 vanaf Diemen door te trekken. 

Hoe vaak er ook over gesproken werd de laatste jaren, concreet werden de plannen nooit. Dat het plan nu toch weer de kop opsteekt, is niet zo gek: Weesp fuseert volgend jaar met Amsterdam tot één gemeente en de goede bereikbaarheid van de twee steden onderling is in het belang van beiden. Er wonen in Weesp steeds meer Amsterdammers die nog altijd in de hoofdstad werken.

Complex en kostbaar

Weesp heeft nog altijd de hoop dat het aangesloten wordt op het Amsterdamse metro- of tramnetwerk.

"Dergelijke maatregelen zijn zeer complex en kostbaar om te realiseren"

Weesp over de komst van metro of tram

Weespers die zich er al op verkneukelen, moeten nog wel flink geduld hebben. Want hoewel Weesp het als optie openhoudt, blijft het onduidelijk of de verbinding er echt komt. "Dergelijke maatregelen zijn zeer complex en kostbaar om te realiseren", beseft de gemeente zich. Weesp stelt dat er eerst verder onderzoek naar nodig is. 

Andere verbeteringen

Totdat de metro en de tram echt serieus in beeld komen, wil Weesp eerst andere verbeteringen doorvoeren om de bereikbaarheid van de stad te verbeteren. Zo moet er op kortere termijn een snelle HOV-buslijn gaan tijden tussen Weesp en het Amsterdamse stadsdeel IJburg.

Daarnaast moeten er ook binnen de stadsgrenzen de nodige verbeteringen worden doorgevoerd aan het openbaar vervoer. Dat is voor Weespers ook wel welkom, omdat een deel van de stad helemaal niet met het openbaar vervoer bereikbaar is. Weesp heeft verschillende buslijnen, maar die rijden allemaal over dezelfde route. 

Er moet nu onder meer een bus komen vanaf het station naar de Amstellandlaan, de Hogeweyselaan en de Rijnkade, waar veel bedrijven zitten. Daarnaast moet er een busverbinding komen die door nieuwbouwwijk Weespersluit rijdt, ook die is er nog niet. 

Regionale afstemming

Er gaat volgens Weesp nog wel wat tijd overheen voordat de nieuwe bussen er echt rijden. Plannen erover moeten regionaal worden afgestemd, omdat het busvervoer nou eenmaal regionaal wordt geregeld. 

De wensen staan vastgelegd in de 'mobiliteitsvisie' van Weesp voor de komende decennia. Met dat plan hoopt Weesp de stad over de gehele breedte bereikbaarder en verkeersveiliger te maken. Er wordt naast openbaar vervoer onder meer gekeken naar autogebruik, parkeren, vrachtverkeer door het centrum en het stimuleren van fietsen en wandelen.

Meer nieuws uit 't Gooi?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit 't Gooi. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Gooi

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected] 

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]