Amstelland

NL
V

Zonneweides een tweestrijd voor boeren: "Blijven boeren of serieus geld verdienen?"

25 maart 2021, 07.00 uur · Aangepast 30 maart 2021, 10.42 uur · Door Niels van Steijn

HOOFDDORP - Een zonneweide van 54 voetbalvelden groot en een gebied van 20 voetbalvelden voor recreatief gebruik. Als het aan energiebedrijf Vattenfall en de gemeente Haarlemmermeer ligt, komt er een enorme zonneweide op boerengrond, ten westen van de A5.

Niels van Steijn / NH Nieuws

Energiebedrijf Vattenfall is van plan om in het gebied tussen de A5 en de Kagertocht een zonnepark aan te leggen. "Het zonnepark Hoofddorp A5 moet in het zonnecarré komen, verdeeld over twee stukken zal het park 37 hectare in beslag nemen. Daarvan is 27 hectare bestemd voor zonnepanelen", schrijft Vattenfall. De overige 10 hectare is volgens het bedrijf bedoeld voor recreatieve en educatieve doeleinden. 

'Het is m'n pensioen'

Eigenaar van de grond is een boer, woonachtig aan de Rijnlanderweg. Hij vertelt zijn verhaal op voorwaarde dat zijn naam anoniem blijft. "Een jaar geleden heb ik mijn handtekening onder het contract gezet, maar dat was met enige pijn in het hart", vertelt hij. 

De boer aan de Rijnlanderweg legt uit dat ook hij zonnepanelen 'heel erg lelijk' vindt, maar dat er financieel zo'n groot gat tussen boeren en verdienen aan zonnepanelen zit, dat hij de keuze heeft gemaakt zijn grond te verhuren: "Het is m'n pensioen". 

Niels van Steijn / NH Nieuws

Windmolens en zonneparken

De gemeente Haarlemmermeer timmert flink aan de duurzame weg. Naast de plannen voor dit zonnepark worden in het kader van de Regionale Energie Strategie meer gebieden onderzocht. Zo moet net buiten Zwanenburg een zonneweide komen en wil Haarlemmermeer in het zuiden van de gemeente windmolens bouwen, al zijn die laatste plannen uitgesteld vanwege een gebrek aan draagvlak. 

Dat een zonnepark financieel aantrekkelijk is, vertelde een van de initiatiefnemers begin november al aan NH Nieuws. Samen met drie andere boerenfamilies wil hij net buiten Zwanenburg een zonnepark gaan realiseren: "De maatschappij verwacht steeds meer dat wij onze bedrijven blijven verduurzamen, maar daarnaast geeft zonnepark ons een financiële basis onder het bedrijf". 

Informatieavond

De plannen voor een zonnepark in Zwanenburg zorgt voor verzet vanuit het dorp. Daar is ontevredenheid over de omvang van het project, maar ook over de manier waarop mensen in staat zijn te participeren. 

Om dat te voorkomen, nodigt Vattenfall inwoners van Hoofddorp en andere geïnteresseerden uit om mee te praten tijdens een kennismakingsavond. De online bijeenkomst is op dinsdag 6 april tussen 19.30 en 21.00 uur.

💬 Wil je iets kwijt?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]