Ga naar Content

Provincie ontkent dat rapport over waterverbruik datacenters bewust is stilgehouden

MIDDENMEER - Datacenters verbruiken zoveel water voor het koelen van de apparatuur, dat er mogelijk een tekort aan drinkwater voor huishoudens kan ontstaan. Dat blijkt volgens de Telegraaf uit interne documenten van de provincie. De provincie bevestigt het bestaan van het rapport, maar ontkent dat de resultaten bewust zijn stilgehouden.

Eerste Microsoft datacenter op Agriport A7 - Foto: NH Nieuws

Aan het koelwater worden daarnaast onbekende chemicaliën toegevoegd die in het milieu belanden. Ambtenaren zouden een kritisch onderzoeksrapport hierover bewust niet hebben gepubliceerd. Maar dat is volgens gedeputeerde Cees Loggen niet waar.

"Wij moesten concluderen dat het genoemde rapport naar onze mening nog onvoldoende onderzoeksdata opleverde (de steekproef was te klein) om goed onderbouwde conclusies te kunnen trekken. Om die reden - en die reden alleen - hebben wij het rapport dan ook niet gepubliceerd."

Loggen bevestigt wel dat de provincie opdracht heeft gegeven om onderzoek te doen naar het waterverbruik en de impact op het oppervlaktewater door datacenters. "Dat was juist omdat wij goed inzicht willen hebben in hoe het zit met het waterverbruik door watervragers, zoals datacenters", aldus de gedeputeerde. "En wat de impact is op het oppervlaktewater, in combinatie met de langere en warmere zomers en het hogere waterverbruik."

Bijna 5 miljoen kuub

De twee bestaande datacenters in Hollands Kroon zouden naar schatting 525 kuub drinkwater per uur verbruiken. Per jaar zou het gaan om 4,6 miljoen kuub. Ter vergelijking: dat staat volgens het Nibud gelijk aan ruim 28.000 vierpersoons huishoudens, zo schrijft de NOS.

De gemeente wil vergunningen verlenen voor nog eens vijf nieuwe datacenters in de Wieringermeer, waardoor de behoefte aan koelwater met zo'n 10 miljoen kuub per jaar zou oplopen. Uit een online webinar van de provincie blijkt dat er 'tijdens extreme weersomstandigheden een zoetwatertekort kan optreden'.

"Er wordt voor de vergunning van nieuwe datacenters helemaal geen rekening gehouden met het waterverbruik", zei hoogleraar bestuurskunde Michiel de Vries vanochtend op Radio 1. "In feite geef je daarmee blind een vergunning af en denk je 'het zal wel goed zijn', terwijl als ik mijn huis wil verbouwen aan allemaal vergunningen moet voldoen. Maar er worden helemaal geen eisen gesteld aan energieverbruik en waterverbruik door overheden aan datacenters."

"Ze maken zich vooral zorgen over hoe ze de datacenters toch kunnen blijven faciliteren zodat ze blijven komen"

Michiel de Vries, bestuurskundige, over de houding van overheden

Hij vervolgt: "Er wordt heel mager gekeken naar de milieu-effecten, alleen als het strikt noodzakelijk is, en water blijkt daar niet onder te vallen. Dat mag toch wel aangepast worden, die regelgeving, vind ik." Bij de overheden lijken geen zorgen te leven over de milieu-effecten, merkte De Vries toen hij het webinar bekeek. "Ze maken zich vooral zorgen over hoe ze de datacenters toch kunnen blijven faciliteren zodat ze blijven komen. Omdat het geld oplevert en omdat ze nodig zijn zodat we allemaal gebruik kunnen blijven maken van de elektronica."

Uitgerekend gisteravond was er een interpellatiedebat van de gemeente Hollands Kroon waarin de gemeenteraad duidelijkheid wilde over wat er nu wel en niet klopte over de datacenters. Die duidelijkheid kreeg ze deels: de gemeente vindt dat er geen conflict is over wie het bevoegd gezag is en wethouder Theo Meskers zou niets hebben achtergehouden.

Gedeputeerde Cees Loggen meldt dat het plan is om een provinciale datacenterstrategie voor de zomer aan de Provinciale Staten te sturen. Daarin is volgens hem ook aandacht voor het water- en energieverbruik van de datacenters en de ruimtelijke impact ervan.

Wethouder Theo Meskers meldde op sociale media dat het verhaal anders in elkaar zou zitten:

Om deze inhoud te kunnen zien, moet je cookies accepteren.

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit de Noordkop?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]