Ga naar Content

TUI doet testvlucht met Boeing 737 MAX

SCHIPHOL - TUI Nederland heeft vanmorgen voor het eerst een testvlucht uitgevoerd met de Boeing 737 MAX 8, sinds het vliegverbod dat twee jaar geleden inging. Het toesteltype stond wereldwijd sinds 2019 aan de grond, na twee dodelijke crashes in Indonesië en Ethiopië. Het vliegverbod is na internationale goedkeuring onlangs opgeheven.

Twee Boeing 737 MAX 8-toestellen op Schiphol - Foto: NH Nieuws/Doron Sajet

Door luchtvaartverslaggever Doron Sajet

De testvlucht heet volgens een woordvoerder van TUI Nederland officieel een 'operational readiness flight'. Zo'n vlucht moet, ongeacht het vliegtuigtype, verplicht worden uitgevoerd als een toestel lange tijd heeft stilgestaan. TUI heeft drie Boeing 737 MAX 8-vliegtuigen, de testvluchten van de andere twee vliegtuigen zullen ook deze maand plaatsvinden.

De vlucht van vandaag vertrok rond 10.30 uur vanaf de Zwanenburgbaan en duurde ruim een uur. De MAX vloog eerst richting de Noordzee en Oost-Nederland om vervolgens terug te keren naar Schiphol. Daar maakte het toestel op de automatische piloot een doorstart op de Aalsmeerbaan. Daarna keerde het terug en landden de piloten nog een keer op de Aalsmeerbaan van Schiphol.

Negatief reisadvies

Het is voor TUI nog onbekend wanneer de MAX-vliegtuigen voor vakantievluchten weer kunnen worden gebruikt. Zolang er een negatief reisadvies geldt voor de hele wereld, verkopen Nederlandse reisorganisaties geen tickets of vakanties. Mogelijk worden de TUI-Boeings tijdelijk ingezet als vrachtvliegtuigen.

De vlucht was te volgen op Flightradar24.

De route van de Boeing 737 MAX-testvlucht - Foto: Flightradar24

Lees ook

Meer nieuws over Schiphol
📰 Al het nieuws over Schiphol vind je op nhnieuws.nl/schiphol 
💬 Tips over Schiphol- en luchtvaartverhalen zijn welkom op [email protected]
@
Volg luchtvaartverslaggever Doron Sajet op twitter

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]