Ga naar Content

Boeing 737 MAX van TUI vanaf maart weer in de lucht

SCHIPHOL - TUI Nederland hervat vanaf maart vluchten met de Boeing 737 MAX. Dat meldt de Inspectie Leefomgeving en Transport. Het toesteltype stond wereldwijd bijna twee jaar aan de grond, na twee dodelijke crashes in Indonesië en Ethiopië. In de VS, Canada en Brazilië mag de Boeing 737 MAX inmiddels weer vliegen met passagiers. De Europese luchtvaartautoriteit volgde gisteren met haar goedkeuring.

Een Boeing 737 MAX 8 van TUI nadert Schiphol - Foto: NH Nieuws

Door luchtvaartverslaggever Doron Sajet

De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) laat vandaag weten dat demissionair minister Van Nieuwenhuizen van Infrastructuur heeft besloten het Nederlandse luchtruim voor de MAX te heropenen. Tot het wereldwijde vliegverbod - dat inging op 12 maart 2019 na de crashes van het Indonesische Lion Air en Ethiopian Airlines - vlogen meerdere maatschappijen met de MAX op Schiphol, waaronder het Nederlandse TUI Fly. De touroperator is ook de enige Nederlandse luchtvaartmaatschappij met de Boeing 737 MAX in de vloot.

Crashes

Bij de crashes van het Indonesische Lion Air en Ethiopian Airlines kwamen alle inzittenden om. Vermoed werd dat een bepaald sensor het vliegtuig tijdens het opstijgen naar beneden forceerde. Om uit te sluiten dat er nog een MAX zou neerstorten, mocht geen enkel toestel van dat type vliegen.

Tekst gaat verder onder de foto.

Twee Boeing 737 MAX 8-vliegtuigen op Schiphol - Foto: NH Nieuws / Doron Sajet

TUI Nederland heeft drie Boeing 737 MAX 8-toestellen, met Schiphol als thuisbasis. De ILT meldt dat TUI Fly in maart eerst een testvlucht zal uitvoeren zonder passagiers. Wanneer TUI Fly weer vakantievluchten met de MAX gaat vliegen, hangt af van de reisadviezen die door het ministerie van Buitenlandse Zaken worden gegeven. Momenteel geldt er een negatief reisadvies voor de hele wereld en is er met touroperators zoals TUI Nederland afgesproken dat zij voorlopig geen vakanties verkopen.

"We houden onze reizigers op de hoogte van de voorbereidingen voor de terugkeer van het vliegtuig in het Europese luchtruim en kijken ernaar uit om hen weer aan boord te mogen verwelkomen", laat TUI Nederland in een reactie aan NH Nieuws weten.

Niet zeker

Het is volgens een woordvoerder van TUI nog helemaal niet zeker of de testvlucht in maart kan plaatsvinden. De touroperator was niet over de aankondiging van de ILT op de hoogte gebracht. "We leggen nu de laatste hand aan de updates en verbeteringen zoals aangegeven door deze regelgevende instanties. Ook de training van de piloten kan nu gestart worden. Wanneer deze stappen zijn afgerond, kunnen we de 737 MAX opnieuw inzetten binnen de TUI-vloot."

Drie jaar geleden maakte TUI Fly een demonstratievlucht met de eerste MAX van de Belgische tak van de touroperator. NH's luchtvaartprogramma Airtime was daarbij:

Om deze inhoud te kunnen zien, moet je cookies accepteren.

Lees ook

Meer nieuws over Schiphol
📰 Al het nieuws over Schiphol vind je op nhnieuws.nl/schiphol 
💬 Tips over Schiphol- en luchtvaartverhalen zijn welkom op [email protected]
@
Volg luchtvaartverslaggever Doron Sajet op twitter

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]