Ga naar Content
Schiphol

Laatste verboden Boeing 737 MAX 8 van TUI terug op Schiphol

27 juli 2019, 16.06 uur
Door: · Foto: NH Nieuws

Na vier en een halve maand heeft vakantievlieger TUI Nederland toestemming gekregen om haar laatste van drie Boeing 737 MAX 8’s terug te vliegen naar Schiphol. Het toestel stond sinds maart aan de grond in Bulgarije, nadat alle MAX-vliegtuigen ter wereld een vliegverbod kregen. Reden voor het vliegverbod waren twee dodelijke crashes met het type toestel.

Door luchtvaartverslaggever Doron Sajet

Op 12 maart kregen alle ruim 500 Boeing MAX-toestellen een vliegverbod na de crashes van het Indonesische Lion Air en Ethiopian Airlines, waarbij alle inzittenden omkwamen. Vermoed werd dat een bepaald sensor het vliegtuig tijdens het opstijgen naar beneden forceerde. Om uit te sluiten dat er nog een MAX zou neerstorten, mocht geen enkel toestel van dat type vliegen. Het vliegverbod geldt nog steeds.

Lees ook: TUI houdt Boeing 737 MAX-vloot aan de grond

De vliegtuigen krijgen een uitzondering als ze op een andere luchthaven gestrand zijn toen het verbod inging. De Boeing van TUI stond al sinds 12 maart in Sofia, toen dat toestel tijdens een retourvlucht vanuit Egypte gedwongen werd zo snel mogelijk te landen. Vandaag pas kreeg TUI toestemming om de MAX terug te vliegen.

Langzamer en lager
Het toestel is zonder passagiers en met een grote omweg naar Schiphol gevlogen. De MAX mocht niet door het Duitse luchtruim. Ook heeft het vliegtuig uit voorzorg veel langzamer en lager dan normaal gevlogen. De MAX van TUI is tegen 16.00 uur veilig geland op Schiphol.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!