Ga naar Content

Historisch moment: laatste Boeing 747-400 van KLM voorgoed vertrokken

SCHIPHOL - Op Schiphol-Oost is vanochtend de enige overgebleven passagiers-Boeing 747-400 van KLM voorgoed vertrokken. Na een korte afscheidstoespraak via de radio steeg het vliegtuig vanaf de Oostbaan op richting het Spaanse Teruel, waar het de komende tijd zal worden geparkeerd. Het vertrek markeert het einde van bijna 50 jaar passagiersvluchten met 747's van KLM.

Vertrek van de laatste passagiers-Boeing 747-400 van KLM - Foto: NH Nieuws / Doron Sajet

Door luchtvaartverslaggever Doron Sajet

Vanwege de coronacrisis was KLM gestopt met het vervoeren van passagiers in de Boeing 747-400. Drie Boeing 747-400 Combi's van KLM, waaronder deze, kregen in maart 2020 nog een kort tweede leven om als vrachtvliegtuigen te dienen. De Combi's zijn passagiers-747's met een extra vrachtruim achter de cabine. KLM was nog de enige maatschappij ter wereld die met dit type toestel vloog.

"Prachtige reiservaringen en herinneringen"

Een van de piloten gaf nog een korte toespraak via de radio, vlak na de toestemming om op te stijgen: "Prachtige reiservaringen en herinneringen, we zijn er trots op er nog een keer in te mogen vliegen." Het toestel met de naam 'City of Vancouver' vertrok met vluchtnummer KLM747.

Artikel gaat verder onder de video.

De 'City of Vancouver' vertrok om 9.15 uur vanaf de Schiphol-Oostbaan - NH Nieuws / Doron Sajet

In oktober hielden de extra vrachtvluchten op en werden de toestellen op Schiphol-Oost gereedgemaakt voor hun laatste reis als blauw KLM-toestel. De twee andere 747's zijn al enkele maanden eerder vanaf Schiphol vertrokken, een naar Tel Aviv en de ander naar Kansas City. Vermoed wordt dat alle drie 747's zullen worden omgebouwd tot vrachtvliegtuig voor een buitenlandse maatschappij, maar dat wil KLM niet bevestigen.

Iconisch toestel

KLM vloog bijna een halve eeuw passagiers rond in het iconische toestel Boeing 747. Eerst met de 747-200 en -300, en sinds 1989 met de Boeing 747-400. De 'Vancouver' werd als een van de laatste toegevoegd aan de vloot, in 1999.

KLM's dochtersmaatschappij Martinair Cargo heeft nog drie vrachtvarianten van het toestel in het blauw rondvliegen. Die zijn makkelijk herkenbaar aan de grote 'CARGO'-letters aan de zijkant, het gebrek aan de ronde raampjes en een kleinere bult aan de voorkant.

Lees ook

Meer nieuws over Schiphol
📰 Al het nieuws over Schiphol vind je op nhnieuws.nl/schiphol 
💬 Tips over Schiphol- en luchtvaartverhalen zijn welkom op [email protected]
@
Volg luchtvaartverslaggever Doron Sajet op twitter

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]