Start van hoofdcontent

BEVERWIJK

nl

Tragedie in zorgcentrum leidt tot ongeloof, verdriet en vragen: 31 bewoners overleden

12 maart 2021, 12.42 uur · Aangepast 12 maart 2021, 17.37 uur · Door Dennis Mantz

BEVERWIJK - Bij de corona-uitbraak in zorgcentrum Huis ter Wijck, onderdeel van Viva! Zorggroep, zijn 31 bewoners komen te overlijden. In totaal is er plaats voor 170 bewoners. Dat bevestigde burgemeester van Beverwijk Martijn Smit, die gisteren Huis ter Wijck bezocht om zijn medeleven te betuigen. "Dit is niet alleen voor het zorgcentrum een zwarte maand in de geschiedenis, maar ook voor de stad."

Foto: NH Nieuws / Dennis Mantz

Aangeslagen stappen Loek en Leny Zonneveld-Slobbe met de post van hun overleden (schoon)moeder de hoofdingang bij Huis ter Wijck uit. "Mijn moeder overleed hier aan corona op 92-jarige leeftijd. Ze heeft een mooie leeftijd gehaald, maar ik weet het niet..", haalt Leny haar schouders op. "Er zijn nog veel vragen, maar daar ga ik eerst eens over nadenken voordat ik daar uitspraken over ga doen. Maandag kunnen we haar kamer leeghalen, dan is alles ontsmet. Wel heb ik gevraagd of er geen gevaar meer dreigt, want we willen dit niet nog een keer", aldus Leny.

Viva! Zorggroep informeerde vorige week de bewoners en hun familie over 'één van de zwartste maanden uit de geschiedenis van Huis ter Wijck'. Duidelijkheid over de precieze omvang van het aantal sterfgevallen kwam er niet en leidde tot een geruchtenstroom. Burgemeester Martijn Smit verschafte donderdagmiddag wel duidelijkheid. "Ik heb er ook begrip voor dat het zorgcentrum dat niet wilde delen, want dan worden het getallen waarover wordt gesproken. En in de instelling wordt het door iedereen in het hart, de genen en botten gevoeld dat het om mensen gaat. Met ieder mens zijn eigen verhaal", aldus de burgemeester.

Tekst gaat verder onder de video

Tragedie leidt tot verdriet, ongeloof en vragen - NH Nieuws

Simone Tessensohn uit Heemskerk wijst naar de vijfde etage van het zorgcentrum. "Daar woont mijn dementerende moeder van 91 jaar en ik maak me grote zorgen om haar. De medewerkers zelf doen fantastisch werk, maar ik heb wel vraagtekens bij het coronabeleid. Tijdelijk konden we haar namelijk verhuizen naar een ander zorgcentrum. Ze werd daar positief getest, maar moest toch stante pede terug naar Huis ter Wijck. Na een gesprek met de arts bleek dat de bewoners op deze etage, besmet en onbesmet, samen konden verblijven. Daar heb ik vraagtekens bij gezet. Ik hoop dat de instanties, zoals de inspectiedienst en GGD, dat nog eens tegen het licht willen houden", aldus Tessensohn.

Peter van Wageningen, lid van de Raad van Bestuur van Viva! Zorggroep, stelt in een reactie dat zijn medewerkers juist alles proberen om verspreiding onder bewoners tegen te gaan. Hij legt uit: "Als er op een etage een grote uitbraak is, dan gaan we direct in contact met de familie om onbesmette bewoners over te plaatsen, maar als dat niet lukt gaat dan gaat de hele afdeling in een zogeheten cohort. Dat betekent dat deze bewoners op één etage verzorgd worden, afgezonderd van de andere bewoners. Onze medewerkers dragen daarbij beschermende kleding, en stellen alles in het werk om verdere verspreiding tegen te gaan."

Om een zogeheten cohort te eindigen moet de laatste positieve coronatest van de bewoners veertien dagen geleden zijn afgenomen, en is het nodig dat alle bewoners minimaal tien dagen klachtenvrij zijn.

Tekst gaat verder onder de foto:

Foto: Dennis Mantz / NH Nieuws

Hoe corona op deze wijze kon toeslaan in februari blijft gissen. Van Wageningen: "Er is een besmetting binnengekomen, maar hoe dat is gebeurd blijft onduidelijk. Wel vermoeden we, gezien de besmettelijkheid, dat het hier gaat om de Britse variant. Juist ook doordat het virus zich zo snel kon verspreiden."

De impact voor het zorgcentrum is groot zegt hij. "Er zijn helaas veel bewoners overleden en dat vinden wij erg verdrietig. Juist ook omdat er heel hard wordt gewerkt om goede zorg te verlenen en het ons dan toch overkomt dat corona hard heeft toegeslagen."

Half februari meldde NH Nieuws dat er een uitbraak was in meerdere verzorgingshuizen van ViVa! Zorggroep, waaronder Huis ter Wijck. Bij navraag bevestigde de woordvoerder destijds dat er inderdaad sprake was van een corona-uitbraak, maar wilde verder ook niet ingaan op het aantal besmettingen of sterfgevallen.

"Wat voor ons heel ongelukkig uitkwam, was dat de uitbraak ontstond net nadat de bewoners die vallen onder de zorg van de specialist ouderengeneeskunde voor de eerste keer waren gevaccineerd", vertelde Jeannette Ronchetti, directeur zorg bij ViVa! Zorggroep. "De andere bewoners waren toen nog niet gevaccineerd", aldus de zorggroep in een eerdere reactie.

Meer nieuws uit de IJmond?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit de IJmond. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/IJmond

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]