Ga naar Content

Deal rond: Amsterdam betaalt ruim vijf miljoen voor vertrek uit Goois Natuurreservaat

HILVERSUM - Na meer dan acht lange jaren van onderhandelen hebben de vijf Gooise gemeenten eindelijk een deal gesloten met de gemeente Amsterdam over het vertrek van de hoofdstad uit het Goois Natuurreservaat. Amsterdam trekt daar flink de knip voor en betaalt een afkoopsom van ruim 5,2 miljoen euro.

Foto: Goois Natuurreservaat

Amsterdam besloot ruim acht jaar geleden uit het Goois Natuurreservaat - het groene samenwerkingsverband van Gooise gemeenten om de regionale natuur te behouden en te beschermen - te willen stappen, omdat het haar geld voor het beschermen van natuur liever stak in natuurgebieden dichterbij huis. 

De Gooise gemeenten probeerden echter een stokje te steken voor het vertrek van Amsterdam. Ze meenden dat dat niet zomaar kon. Er dreigde zelfs lange tijd een gang naar de rechter. 

Geld voor behoud natuur

Drie jaar geleden besloten de Gooise gemeenten om te proberen om er in goed overleg met Amsterdam uit te komen. Dat is nu dus gelukt. Het bedrag dat Amsterdam betaalt voor haar 'GNR-exit' wordt volgens de gemeente weer gebruikt voor de toekomst van de Gooise natuur. 

De uittreding van Amsterdam moet overigens nog wel officieel worden beklonken. De bal daarvoor ligt nu bij de gemeenteraden van Hilversum, Blaricum, Gooise Meren, Huizen, Laren en Amsterdam. Als de raden akkoord gaan, moeten burgemeester en wethouders van de gemeenten nog een formeel besluit nemen. 

Verder onderhandelen

Achter de schermen gaan de onderhandelingen voorlopig nog wel even verder. Want waar het akkoord met Amsterdam er nu is, wil de provincie Noord-Holland het Goois Natuurreservaat ook nog verlaten. De provincie besloot daar zes jaar geleden toe, omdat het af wil van haar dubbele pet. De provincie verstrekt subsidie en verleent ook vergunningen aan het GNR terwijl het er zelf onderdeel van is en dat wil men niet meer.

De Gooise gemeenten hopen nu ook met de provincie een goede deal te kunnen sluiten, maar de kogel is nog niet door de kerk. "Nu we er met Amsterdam uitgekomen zijn, hopen we met Noord-Holland als hoeder van de provinciale natuur ook snel tot goede uittredingsvoorwaarden te komen. De bijdrage van de provincie is cruciaal voor het voortbestaan van het GNR", zegt Barbara Boudewijnse, die als wethouder van Gooise Meren betrokken is bij de onderhandelingen.

Meer nieuws uit 't Gooi?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit 't Gooi. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Gooi

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected] 

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]