Ga naar Content

PWN pakt hondenoverlast aan: hondenuitlaatservices geweerd uit duinen

HAARLEM - Wandelaars en ruiters die niet meer de duinen in durven, omdat er te grote roedels honden rondrennen. Het is volgens duinbeheerder PWN een flink probleem op het Wurmenveld, een stuk duingebied wat grenst aan de noordkant van Zandvoort. Vanaf 6 april mag je daarom als bezoeker met niet meer dan drie honden het gebied in.

Foto: Esther Booi

PWN ontvangt regelmatig klachten van bezoekers van het Wurmenveld. Wandelaars, fietsers en ruiters ervaren overlast van de grote groepen loslopende honden. "Er zijn 13 hondenuitlaatservices, die dagelijks gebruik maken van het gebied. Ze komen uit de hele regio. Soms gaat het dan om 12 honden per bezoeker", zegt Jade Hurkmans, woordvoerder van PWN. "De honden jagen andere bezoekers schrik aan en dat is niet goed. We willen dat iedereen ongestoord van de natuur kan genieten."

Na gesprekken met afgevaardigden van de hondenuitlaatservices zijn er nu twee oplossingen bedacht. "Vanaf 6 april mogen bezoekers maximaal 3 honden meenemen naar het Wurmenveld. Ook zijn we met de gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude in gesprek om daar een omheind gebied in te richten voor de hondenuitlaatservices", aldus Hurkmans.

"Er staan vaak wel acht of tien busjes geparkeerd en dat zijn dan wel heel veel honden bij elkaar in de duinen"

Claudia, hondenuitlaatservice Dierenvrienden

De Spaarndamse Claudia van hondenuitlaatservice Dierenvrienden was een van de gesprekspartners van PWN. Ze erkent dat het steeds drukker wordt bij het Wurmenveld en dat de overlast toeneemt. "Ik kom er al 23 jaar. Er komen steeds meer uitlaatservices bij. Er staan vaak wel acht of tien busjes geparkeerd en dat zijn dan wel heel veel honden bij elkaar in de duinen." Zelf wijkt ze daarom al vaker uit naar het duingebied aan de zuidkant van Zandvoort.

Claudia vindt het geen probleem om naar Spaarnwoude uit te wijken. "We willen er heel graag met PWN uitkomen en gaan binnenkort in Spaarnwoude kijken of we daar een hondenspeeltuin kunnen creëren. We kijken ook nog naar andere locaties in de omgeving van Zandvoort en Haarlem."

Minder blij met de maatregelen

Voor Esther Booi van de Zandvoortse uitlaatservice Snoets is uitwijken naar Spaarnwoude verre van ideaal. Ze laat twee keer per dag een groepje van vier à vijf honden uit op het Wurmenveld en noemt zichzelf een 'groene' uitlaatservice. "Ik rijd met een elektrisch vervoermiddel en mijn accu redt het bijvoorbeeld niet om twee keer per dag naar Spaarnwoude te rijden." Daarbij vreest ze de files tussen beide locaties en daar zijn de honden ook niet bij gebaat.

Foto: Esther Booi

Uitwijken naar andere duingebieden rond Zandvoort is geen optie, omdat het volgens Esther daar ook al druk is. "Ze verplaatsen het probleem nu ook. Het ene gebied afsluiten, betekent weer overlast in het andere." Ze denkt dat PWN daarom op langere termijn ook de uitlaatservices in de andere duingebieden zal gaan verbieden.

Vergunningen als oplossing

Esther hoopt dat er regiobreed een beter beleid wordt bedacht voor hondenuitlaatservices. Als voorbeeld noemt ze het introduceren van vergunningen, zodat Zandvoortse uitlaatservices gewoon van de duinen, en dus het Wurmenveld, gebruik kunnen blijven maken. 

GroenLinks in Zandvoort heeft het college vragen gesteld naar aanleiding van de maatregelen van PWN. Jade Hurkmans van PWN begrijpt dat niet alle uitlaatservices tevreden zullen zijn met de maatregelen, maar dat er wel iets moet gebeuren. "De boswachters zullen vanaf 6 april vaker bij het Wurmenveld aanwezig zijn om de situatie in de gaten te houden."

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]

Lees ook