Ga naar Content

Eindelijk wat om naar uit te kijken: SAIL Den Helder 2023 krijgt groen licht

DEN HELDER - Het plan lag er al, maar nu gaat het ook echt gebeuren: in 2023 wordt SAIL Den Helder gehouden, samen met de Marinedagen. Van 29 juni tot en met 2 juli zal de haven volstromen met schepen. Ook Texel en Hollands Kroon doen mee aan het nautisch evenement.

Eindelijk wat om naar uit te kijken: SAIL Den Helder 2023 heeft groen licht gekregen - NH Nieuws

"We zijn heel blij dat we nu bekend mogen stellen dat Den Helder is aangewezen als startplaats voor de Tall Ships Race 2023", zegt voorziter Arian Minderhoud van Stichting SAIL Den Helder. "Op de achtergrond wordt er al hard gewerkt aan het evenement maar nu kunnen we de voorbereidingen nog voortvarender oppakken."

De afgelopen editie in Den Helder in 2017 kon op veel bezoekers rekenen. Tussen de 300.000 en 350.000 bezoekers kwamen toen naar de regio. "We verwachten, omdat we opnieuw de combinatie maken met de Marinedagen, dat er mensen uit het hele land naar Den Helder komen. Maar niet alleen Den Helder, het is een platform om de hele regio op de kaart te zetten", legt Minderhoud uit.

PreSails

Op Texel en in Hollands Kroon zullen zogenaamde PreSails gehouden worden als opwarmer richting het grote evenement in Den Helder. "Naast de tall ships komt ook de bruine vloot naar Den Helder, dat doen ze onder andere via de havens van Kolhorn en Den Oever". Naast de vele schepen zal er ook aandacht zijn voor maatschappelijke onderwerpen, zoals de energietransitie en de bescherming van het leven op en onder water.

 

Lees ook

Jongeren krijgen tijdens SAIL de kans om mee te varen aan boord van de tall ships. SAIL Den Helder wil ook leerlingen van opleidingen in de regio betrekken bij de organisatie van het evenement door middel van stages of studieopdrachten. Volgens de organisatie is het evenement van grote economische waarde en kan het miljoenen opleveren voor de regio.

Sponsors

 

SAIL Den Helder wordt het eerste SAIL-evenement in ons land sinds de corona-uitbraak. De edities van afgelopen jaar en dit jaar zijn afgelast. "Het is uiterst spijtig voor SAIl Amsterdam en DelfSail om dat besluit te moeten nemen terwijl je zo dicht bij het begin van het feest bent. Het is een heel begrijpelijke beslissing maar een zeer pijnlijke beslissing voor al die mensen die aan zo'n evenement meewerken", zegt Minderhoud.

De financiering van het evenement is nog niet helemaal rond. Daar heeft de organisatie de komende periode de tijd voor. "De helft van het geld is geregeld dankzij de overheden. De andere helft moet uit het bedrijfsleven en bij de sponsors vandaan komen. Zij kunnen ook gebruik maken van de schepen en faciliteiten die we hier dan hebben. We gaan ze zo snel mogelijk benaderen."

💬 Wil je niets missen uit de Noordkop?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]