Ga naar Content

Gerelateerde videos

1 jaar coronacrisis: flink aanpassen voor slechtziende Susan

AMSTELVEEN - Het afgelopen jaar was moeilijk voor de slechtziende en sportieve Susan Peters. Voor de coronacrisis was ze gewend om met haar vaste buddy te hardlopen. Dat kon lange tijd niet. Niet alleen Susan moet zich aanpassen aan het nieuwe normaal, maar dat geldt ook voor haar geleidehond Zenga.

Zenga heeft er een aantal nieuwe taken bijgekregen. Dat was best even wennen voor hond en baasje. "Mijn hond is heel erg links georiënteerd. Dat betekent dus dat ze heel graag links over de stoep loopt, of in een winkelcentrum. De looproutes vanwege de coronacrisis zijn natuurlijk aan de rechterkant." 

Openbaar vervoer

Door de crisis pakt Susan nu ook vaker de bus of de tram en Zenga gaat dan uiteraard mee. Zij moet voor haar baasje een vrije plek in de bus zoeken. De definitie van een vrije plek is door de coronamaatregelen anders dan de hond gewend is. "Zenga geeft de eerstvolgende stoel aan of die vrij is. Dat is voor het dier soms best lastig inschatten of er 1,5 meter afstand is. Soms vraag ik het ook aan een passagier, is dit ver genoeg van u?"

Foto: NH Nieuws / Jasper Leegwater

Hardlopen

Susan, die het hardlopen ook een tijd heeft moeten missen, is blij dat ze nu weer kan sporten. "Ik vind het nog steeds heel fijn om ook met andere mensen te lopen. We lopen met een lintje naast elkaar en op het moment dat we klaar zijn, staan we weer gewoon 1,5 meter van elkaar af." De gemeente staat toe dat mensen met een beperking iemand binnen de 1,5 meter mogen zien. 

Skiën

Tot kort geleden was Susan ook bestuurslid van een skivereniging. Nu is ze daar mee gestopt maar ze gaat nog wel jaarlijks skiën. "Dat mis ik enorm. Ik heb een Zwitsers neefje en die stuurt nog wel eens foto's en filmpjes en dan zijn we hier thuis echt niet blij. Ik mis de bergen en de sneeuw, het skiën, het buiten zijn. Maar goed, als dat mijn bijdrage is aan het verminderen van het coronavirus, heb ik weinig klagen."

💬 Wil je iets kwijt?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]