Start van hoofdcontent

NOORD-HOLLAND

nl

Verdeelde reacties bij winkeliersverenigingen over shoppen op afspraak

2 maart 2021, 07.30 uur · Aangepast 2 maart 2021, 08.08 uur · Door AT5/NH Amsterdam

NOORD-HOLLAND Er is veel verdeeldheid onder de winkeliers als het gaat om het shoppen op afspraak, blijkt uit navraag van NH Nieuws langs enkele winkeliersverenigingen. Sommige winkeliers zijn volgens hen heel enthousiast, anderen geven aan toch nog wat beren op de weg te zien. 

Archieffoto Grote Noord Hoorn - Foto: NH Nieuws/Maarten Edelenbosch

De coronacrisis trekt een zware wissel op de winkels. Vanaf woensdag mag er worden gewinkeld, máár uitsluitend op afspraak. Klanten moeten minimaal 10 minuten in de winkel zijn en per verdiepingen mogen maximaal 2 klanten tegelijk worden ontvangen. Niet redelijk vindt Jan Mooij van de Helderse ondernemersvereniging. Hij zegt de regels niet in verhouding te vinden met de situaties in onder meer de supermarkt. 

Nieuwe maatstaf 

Zo laat hij aan NH Nieuws weten het gek te vinden dat in een grote modezaak net zoveel mensen op één afdeling mogen komen als in een kleine winkel van circa 50 m². "Ze moeten met een andere maatstaf komen: een aantal mensen per m²." Paul te Grotenhuis van InRetail sluit zich hierbij aan. "1 klant per 10 m² vloeroppervlak of desnoods per 20 m² of per 30 m²", laat hij weten. 

Kleine winkels kunnen volgens hem beter met de nieuwe ontwikkelingen omgaan dan grote winkels. "Ikea gaat bijvoorbeeld niet open. En een tuincentrum kan met twee klanten per 'verdieping' niet uit de voeten als je kijkt naar dat enorme oppervlak binnen en buiten." InRetail pleit daarom ook voor echte opening waarbij streng gebruik wordt gemaakt van het protocol 'verantwoord winkelen'. 

Jorine de Soet van winkeliersvereniging Hilversum merkt vanuit ondernemers dat de een  enthousiaster is over de nieuwe ontwikkelingen dan de ander. Het is volgens haar niet voor alle branches interessant. Vanuit de mode-industrie zijn ze er volgens haar heel blij mee, anderen zijn vooral bang voor veel administratieve rompslomp.

Verplicht kopen 

Zelf maakt de De Soet zich vooral zorgen over klanten die zich laten tegenhouden door het feit dat ze een afspraak moeten maken om te komen shoppen en zich dan verplicht voelen om daadwerkelijk iets te kopen. "Zij denken dan: als ik daar zo direct heen ga en ik zie niets, dan is dat heel gênant. Ik ga niet alleen lopen neuzen."

Er zijn ook veel winkeliers die het moeten hebben van het 'funshoppen', de impulsaankopen en daarvoor is het volgens Sandy Dekker van ondernemersvereniging Egmond best een beetje ingewikkeld. "Je gaat dat met de nieuwe aanpassingen niet ondervangen", laat zij weten. De ondernemersvereniging kijkt daarom hoe ze de funshoppers toch tegemoet kunnen komen. "Zo denken wij bijvoorbeeld aan het maken van blok-afspraken. Dat mensen een dagdeel kunnen shoppen in de voorstad. Dat zij van tevoren een vijftal aan winkels kunnen aangeven waar zij eventueel naartoe zouden willen."

Toch wijst Dekker bij het winkelen op afspraak wel op één groot voordeel: "Je hebt de hele winkel voor jezelf. Dat is toch heerlijk?" Ze hoopt dan ook dat veel mensen er gebruik van gaan maken. 

Download de app

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.