Ga naar Content

Amerikaanse handbalcoach Ortega voelt zich als 'vis in het water' in Volendam

VOLENDAM - Het was een rumoerig seizoen voor de Amerikaanse handbaltrainer Mark Ortega. Afgelopen seizoen stond hij aan het roer bij het eerste vrouwenteam van eredivisionist HV Volendam, maar verder dan drie wedstrijden kwam hij niet.

Foto: NH Sport/Tijmen Koelemeijer

Hij behaalde één overwinning, één gelijkspel en één verliespartij met de vrouwen, voordat de eredivisie werd stilgelegd. Dat het bij die drie wedstrijden zou blijven, had hij toen zelf ook niet gedacht. De clubleiding van HV Volendam bood hem vorige week namelijk een contract voor 2,5 jaar als hoofdtrainer van het eerste mannenteam. 

“We hadden iets moois opgebouwd met de vrouwen dus het was wel moeilijk om te zeggen”, vertelt Ortega over zijn keuze om de overstap te maken naar de mannen. “Je start niet iets als je het einde niet in zicht hebt. We hadden het doel om met het vrouwenteam de top te halen. Maar ja, Covid heb je niet onder controle.”

'Professional zijn'

Ortega speelde in verleden als professioneel handbalspeler in verschillende Europese landen en was tot voor kort assistent trainer van het nationale handbalteam van Amerika. In Volendam heeft hij de komende tweeënhalf jaar een duidelijk doel voor ogen. 

"Ik wil altijd een professional zijn en mensen om mij heen beïnvloeden om ook een professional te zijn. Ik zal alles doen voor ons mannenteam, ons vrouwenteam of het tweede team om de professionaliteit te bevorderen. Dat is mijn doel", aldus Ortega. 

Gezinsleven in Volendam

Dat Ortega toegewijd is aan de sport moge duidelijk zijn. Samen met zijn gezin woont hij sinds vorige zomer in Volendam en wil hij zoveel mogelijk van het Volendamse leven proeven. “We zijn hier nu zo’n zeven à acht maanden en we zijn blij om in Volendam te zijn. We zijn van het dorp gaan houden en van de atmosfeer hier." 

Kijk hieronder de reportage die NH Sport met Mark Ortega iin Volendam maakte

Handbaltrainer Mark Ortega in Volendam - NH Sport/Tijmen Koelemeijer

💬 Wil je niets missen van NH Sport?

  • Like onze Facebookpagina of volg ons op Twitter
  • Luister elke vrijdag tussen 19.00 uur en 22.00 uur en zondag tussen 18.00 uur en 19.00 uur naar de sportuitzending op NH Radio
  • Op tv is NH Sport iedere maandag om 17.10 uur te zien en talkshow De Aftrap iedere vrijdag om 17.10 uur en daarna elk uur in de herhaling 
Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]